Livbåten av Charlotte Rogan

LivbatenJag var egentligen inte särskilt nyfiken på den här boken, men så började den få hyllningar lite här och där och då väcktes så klart min nyfikenhet. När jag läste en intervju med författaren blev jag ännu mer lockad att läsa boken.

Året är 1914 och ett stort passagerarfartyg sjunker. Passagerare och besättning tar plats i livbåtar och i boken får man följa en av dessa livbåtar med deras 39 överlevare. Grace är huvudpersonen och den som främst berättar storyn. De tror först att räddningen kommer snart, men de får tillbringa flera veckor i livbåten i väntan på att bli räddade. Under tiden tvingas de ta svåra beslut i form av att mota bort människor som vill ta sig upp båten, att samsas om den knappa maten samt att bestämma vilka som får vara kvar i livbåten. När de slutligen räddas ställs några av dem inför rätta för mord.

Självklart är det snudd på omöjligt att tänka på Titanic när man läser den här boken, och faktiskt så nämns också Titanic i boken, av passagerarna själva. Själva storyn går ut på att lära känna dessa passagerarna samt att ta del av de hemskheter de tvingas utstå/göra under tiden i livbåten. Det blir många konflikter ombord och för att överleva måste vissa beslut tas. För vissa passagerare är dessa beslut omöjliga, och det är tydligt att en del får stiga fram som ledare för gruppen.

Boken har som sagt hyllats av många som har beskrivit den som spännande och fängslande, men personligen tyckte jag faktiskt att den var rätt tråkig. Det är meningen att man ska få en förståelse för passagerarna, förstå att man inte kan döma om man inte varit med om situationen själv. Människor tvingas göra hemska saker för att överleva, saker man inte kan förstå om man inte har upplevt det själv. Och ja, det köper jag helt. Det är tydligt att de måste ta hemska beslut för att överleva. Däremot hängde jag inte riktigt med på biten om varför de blev anklagade för mord. Det känns som om jag missade en del av berättelsen där.

Det är många stora frågor som behandlas i den här boken, men för mig når den ändå inte riktigt ända fram. Jag blir inte engagerad i passagerna, får ingen större förståelse av dem som personer. Storyn biter helt enkelt inte i tag i mig. Det är med en viss känsla av besvikelse som jag läser sista sidan, en känsla av att ha velat ha så mycket mer än vad jag fick. Å andra sidan läste jag boken under en period då flera böcker kändes tråkiga och intetsägande, så kanske var jag inte helt mottaglig för boken när jag läste den. Så kan det ju vara ibland. I vilket fall så blev det ett nja från min sida. Det är ingen bok jag kommer att rekommendera vidare.

Läs mer om boken här.

 

8 tankar på “Livbåten av Charlotte Rogan

  1. Hm, intressant! Jag har inte läst boken själv men har gett bort den som present. Baksidestexten väckte mitt intresse. Är dock mer tveksam efter att ha läst din recension.

  2. Jag fastnade för handlingen men har inte läst den än, tror jag ska läsa den i alla fall och bilda mig en egen uppfattning men det kan ju alltid vara bra att inte ha skyhöga förväntningar 😉

  3. Denna ligger i min vill läsa-lista och jag har tidigare bara stött på ros, alltid intressant att hitta andra reflektioner, Får se åt vilket håll jag går efter att ha läst den.

  4. Pingback: Livbåten av Charlotte Rogan | bokdamenblog

  5. Pingback: The Lifeboat av Charlotte Rogan | Lottens Bokblogg

  6. Lyssnade på denna som ljudbok och för min del blev det inte bra med uppläsaren tror jag. Hon var inte jättedålig men inte heller jättebra. Därför hade jag ungefär samma känsla som du, fick bl.a ingen engagemang i passagerarna – ingen känsla.

    Än så länge har jag bara råkat ut för en värdelös uppläsare och då blev boken helt värdelös.

  7. Hej! Så intressant att hitta även denna bok på din Blogg jämte kommentarer. Jag lockades av beskrivningen på baksidan men kände inte någon större närvaro och nyfikenhet, då jag läser berättelsen. Ändå lämnar historien inte mig inte och jag återkommer till att finns det verkligen inte något som jag inte redan känner till, finns det verkligen inte något nytt ;-). Slutet kändes också som platt fall, liksom rättegången. Jag undrar om och om igen vad jag egentligen hade velat att historien skulle ge mig för ”go-bitar”, som likt berättelsen i boken ”Innan jag somnar” fick mig att vända blad om och om igen ;-)? Vad fick mig att trots allt att vända blad i boken Livbåten – slutet gott allting gott, Grace skulle hitta och återförenas med sin man, få tillträdet till en familj som hon själv upplevde sig sakna och bli omhändertagen? När jag står och diskar för mig själv kommer berättelsen tillbaka och det är då som raderna i boken bara blixtrar till – detta att Grace om och om igen vill bli omhändertagen, lita på att någon annan tar ansvar, känna sig trygg vare sig ledaren är en man eller kvinna. Men vem är det som kommer att hålla i ledarrollen hela vägen blir till ett dilemma för Grace? Själv blir jag bestört och förlorar kraft när mina egna minnen och erfarenheter kommer till tals på ett brutalt sätt. Jag har också drömmar om en trygg ”man” som finns nära, någon att söka sig till, rida ut stormar tillsammans med osv. Men ”männen” har inte i mitt liv varit starka så som normen föreskriver 😉 eller levererat efter inlärda förväntningar. Jag känner mig plötsligt väldigt arg och förbannad, jag har fått klara allting själv, jag har inte kunnat be någon om hjälp vare sig ”kvinna” eller ”man”. Ändå har jag funnit och känt ro i tillvaron tillsammans med personligheter som visat närvaro och allt annat än stereotypa roller. Men inom mig har det ändå pågått en kamp mellan hjärna och hjärta. Vad skulle jag tro på och förhålla mig till; mina inlärda förväntningar om hur personen, beroende på sitt kön, borde vara eller kunde jag lita på mina egna upplevelser av personen här och nu? Jag kommer nog inte att rekommendera boken till någon som allmänt frågar efter en bra bok ;-)!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s