Vad fan ska jag göra med mitt liv? av Sanne Aronsson

  
En av mina absoluta favorit-appar är Readly, och jag läser främst allt som handlar om hälsa och träning. Då och då dyker det upp boktips i tidningarna, jag gör en print screen och sedan går jag igenom min ipad och beställer från Bokbussen. Ofta kommer böckerna i stora sjok och väldigt ofta kommer jag inte ens ihåg varför jag beställt dem. Så var det lite med den här, för det är inte alls så att jag går runt och undrar vad fan jag ska göra mitt liv. Kanske bara lite, fast då mest i vilken världsdel jag egentligen vill bo. Men jag gillar att läsa om andra människors liv, särskilt när det handlar om att våga bryta upp och följa sitt hjärta.

Den här boken består egentligen av två delar. Dels får vi följa Sanne, hur hon en dag inser att hon inte är lycklig trots att hon har allt som man ”ska ha”, som en perfekt lägenhet och sambo, utbildning, vänner osv. Till omgivningens förfäran bestämmer hon sig för att bryta upp, att lyssna på sin inre röst och sikta mot det hon innerst inne drömmer om att göra. Hon kommer på att hon vill bli coach, och det är just coaching hon ger läsaren i den andra, parallella delen av boken. 

Det är väldigt intressant läsning och jag blir alltid imponerad av folk som vågar gå mot strömmen och inte göra det som andra förväntar sig. Dessutom kan jag känna igen mig lite i hennes tankar från när hon var yngre, och det där med den eviga reslusten kan jag skriva under på. Det jag gillar med boken är den personliga delen som handlar om hennes resa. Jag har däremot svårt att ta till mig den andra delen. Dels är den kursiv och min hjärna tolkar det som något lite mindre viktigt. Jag får anstränga mig för att verkligen läsa de styckena ordentligt och inte bara skumma igenom. Ett annat problem är tilltalet i dessa kursiva stycken. Hon tilltalar läsaren med ”baby”, ”sötnos”, ”raring” osv och det gör mig smått tokig. Jag har i vanliga fall svårt för när man som läsare blir tilltalad, och att då dessutom bli kallad ”baby” känns bara nedvärderande. 

En annan sak som sänker mitt omdöme om boken är språket. Nog för att jag är en extrem språkpolis som har väldigt svårt för stavfel, och särskilt om jag upptäcker att jag själv har gjort det (!), men här handlar det inte om små stavfel. Det saknas ord, det finns halvskrivna meningar osv osv. Det känns som att läsa sista utkastet innan korrekturläsningen tar vid. Jag brukar skratta när jag ser att andra har suttit med rödpenna och rättat i biblioteksböcker, men här hade det faktiskt inte gjort något. 

Så, avslutningsvis, en intressant bok som kanske egentligen passar bättre för yngre läsare som inte hittat rätt väg än. Jag hade definitivt uppskattat den, och jag hade förmodligen lättare tagit till mig den kursiva delen. Sanne säger ju dessutom själv i boken att hon främst vill rikta sin coaching mot yngre.

Annons

2 tankar på “Vad fan ska jag göra med mitt liv? av Sanne Aronsson

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s