Vegofest av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos


Jag slutade äta rött kött efter julen 1999. Sedan dess har jag kallat mig semi-vegetarian, dvs jag har uteslutit allt rött kött. Jag äter fisk och kyckling, men alltså inte tex ko och gris, eller lamm som en restaurang envisades med att servera till mig 2 ggr i fredags. Folk har haft jättesvårt att acceptera mitt beslut och jag har ofta fått förklara och försvara mitt val under middagar, och jag har ofta fått en massa tråkningar från köttätare om att ”äter du bara frukt och blommor, hö hö hö”. Skitjobbigt, rent ut sagt.

Men något har hänt. Numera är det mycket mer accepterat att vara vegetarian och det kommer ut mängder av kokböcker med just vegetarisk mat. I dag är vi mer medvetna, vi har börjat inse att det inte är hållbart med allt köttätande och jag tror dessutom att många faktiskt också har blivit mer medvetna om hur en del djurhållning ser ut. 

Och! Många har insett att vegetarisk mat faktiskt kan vara riktigt gott! Något den här boken är bra på att bevisa. Namnet Vegofest antyder att det är lite festligare rätter, sådant man kan bjuda på även till vego-tvekare. Jag har haft hemma den här boken någon månad nu och hunnit laga en del av rätterna. Och allt, precis allt har varit mumsmums. Min favorit är nog ändå någon av pizzorna, kanske den med pumpa? 

Boken är skriven av två deltagare i Sveriges Mästerkock: Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. Alla foton i boken är tagna av fantastiskt duktiga Katarina di Leva. Hela boken är en ren fröjd för ögat och att bara bläddra i den och titta på bilderna är en njutning i sig själv. 

För att man ska ha användning av boken bör man äta mjölkprodukter eftersom en hel del recept innehåller ost, vissa recept innehåller också ägg. Boken är indelad i olika kapitel med tex förrätter, pasta och pizza, gratänger och pajer, desserter osv. Betoningen är som sagt att det ska vara lite festligare, att man ska kunna bjuda alla gäster på samma mat – vegetarian eller ej. Och det där tycker jag är så härligt. Det går alldeles utmärkt att göra grönsaker till huvudrätt, att inte behöva ersätta köttet med något, att en rätt kan vara helt vegetarisk utan att man känner att något saknas. Den här boken passar alltså för alla, man behöver inte vara vegetarian för att kunna uppskatta den. 

Och testa pizzorna! Alla jag har gjort har fått klart godkänt av både mannen och dottern och den sistnämnda är en riktigt kräsen finsmakare… 

Annons

5 tankar på “Vegofest av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos

  • Hahaha… Ja, de flesta har nog någon gammal vegetarisk kokbok hemma, som ärligt talat är rätt tråkig. 🙂 De nya är mycket bättre och framför allt inspirerande. Kan övertyga vilken icke-vego som helst!

 1. Vad tråkigt att du blivit så ifrågasatt för ditt val att inte äta rött kött. Men jag håller verkligen med dig om att saker förändrats och att attityden till vegetariskt mat blivit så mycket bättre nu. Hos oss äter vi vego varje tisdag, och jag hoppas att vi på sikt ska göra det ännu oftare än 1 dag/vecka.

  • Ja, det har varit tråkigt att få försvara hela tiden men jag hoppas att det kommer bli mindre av det när folk blir mer positiva till vegetarisk mat.

   Vad kul att ni har en vegodag! Jag hör alltfler införa det och det är ju kanon. Jag tyckte det var supersvårt i början. Man vet ju liksom inte hur man ska börja? Jag körde nog på för hårt när jag tog bort allt på en gång. 🙂

   • Lätt händ att gå ut lite för hårt! Man är ju så ivrig när man ska börja med något nytt. Under några veckor nu så har jag Vegetarisk tisdag på bloggen också. Titta gärna in!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s