Fyren mellan haven av M L Stedman


Den här boken kommer som film nu i höst, med Alicia Vikander och pojkvännen Michael Fassbender i huvudrollerna. De träffades tydligen i samband med inspelningarna. Det har ju absolut ingenting med boken att göra, men det är sådan där typisk kuriosa som min hjärna suger åt sig och minns. 🙂

Tom jobbar som fyrvaktare och när han träffar den levnadsglada Isabel tänker han först att hans livsstil inte alls är något för henne. Men kärleken segrar och snart blir även Isabel en del av detta speciella sätt att leva. De bor på en avlägsen ö utanför Australien och den enda kontakten de har med omvärlden är med några månaders mellanrum då en båt kommer med proviant och annat de behöver. En dag kommer en liten båt till deras ö och i båten finns en död man och en liten bebis som mot alla odds lever. Paret bestämmer sig för att ta hand om flickan och låtsas att Isabel har fött henne. De begraver mannen på ön och inleder sina nya liv som föräldrar. Några år senare är det dags för dem att göra ett ovanligt besök till fastlandet och där upptäcker de att deras egen lycka är någon annans tragedi.

Det här var en bok som jag läste med magont. De väljer att ta hand om ett barn som de inte vet något om, ett barn som trots att det bara är ett spädbarn har en egen historia innan de hittar henne. Det är en bok om moraliska dilemman – vad är rätt och fel? Och vem kan egentligen avgöra det? Eftersom man som läsare följer Isabel och Toms liv och deras svåra kamp för att få barn är det så lätt att förstå deras val och ställa sig på deras sida. Jag kom på mig själv med att heja på dem hela boken igenom, trots att det de gör egentligen är så oerhört fel. Hela boken är så oerhört gripande och det är både sorg och kärlek. Jag är ju som sagt en väldigt lättrörd person, men att undvika att fälla tårar när man läser den här är nog oerhört svårt. Den berör.

Jag ser väldigt mycket fram emot att se filmatiseringen av boken. Jag kan tänka mig att Alicia Vikander passar väldigt bra i rollen som Isabel. Kommer nu i september! Det gäller nog att ha med sig näsdukar in i biosalongen…

4 tankar på “Fyren mellan haven av M L Stedman

  1. Den här blev jag tipsad om när jag skulle läsa böcker om fyrar i en litteraturvetenskapskurs. Eftersom kursen vände sig mot barn- och ungdomsböcker föll inte valet på denna bok, men är ändå nyfiken. Vore kul att läsa och sedan se filmen!

    • Jag ska definitivt se filmen – särskilt efter att ha hört intervjuer med Alicia Vikander där hon pratar om den.
      Boken är väldigt berörande, rekommenderad!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s