En nästan sann historia av Mattias Edvardsson


Hösten 1996 flyttade jag till Lund för att plugga arkeologi. Jag blev kvar där i 2,5 år innan jag, efter en termin i Spanien, valde att trots allt läsa till lärare i Växjö. Minnena från Lund är att det var mycket av det klassiska studentlivet med besök på nationerna under helgerna, korridorsfester och så framför allt – en massa, massa pluggande. Det var en härlig tid. Inte visst jag att det begicks ett mord bland studenterna i Lund vid samma tid…

Eller ja, inte på riktigt. Den här boken utspelar sig nämligen i just Lund, med början höstterminen 1996. Vi får lära känna studenter som går en skrivarutbildning och hur de kommer i kontakt med den kände författaren Leo Stark. Zackarias Levin är en av dem, och när han 12 år senare får sparken på sitt tidningsjobb i Stockholm flyttar han hem till mamma i Skåne för att skriva en bok. Under hans studietid försvann Leo Stark spårlöst och en av vännerna dömdes för mord. Zackarias ser sin chans att skriva en bästsäljande bok om vad som egentligen hände och söker upp sina gamla vänner för att få deras version.

Det är alltså en bok i boken. Vartannat kapitel är nutid om hur Zackarias träffar sina gamla vänner och försöker nysta i vad som egentligen hände, och vartannat kapitel är boken han skriver. Men frågan uppkommer flera gånger huruvida man kan lita på sitt minne, vem som minns rätt och om det är ok att justera sanningen något?

Jag gillade den här boken från första stund. Jag gillar det träffsäkra och mycket personliga språket och jag gillar själva idén med en bok i boken. Och jag fullkomligt älskar hur det finns citat av karaktärerna på baksidan av boken, som om de är verkliga personer och allt hänt i verkligheten. Det bidrar med stämningen i boken.

Om man har pluggat i Lund blir det så klart lite extra intressant. Jag genomgick en slags minneskavalkad av att läsa boken och minns de miljöer, dofter och personer som jag själv upplevde under min tid i Lund. Det är en både intressant och spännande bok för man kan inte låta bli att själv undra vad som hände med Leo Stark? Blev han mördad? Och i så fall av vem? Och det där med sanningen är intressant – för kan man lita på att alla alltid minns rätt, eller att man själv gör det? Det är en väldigt välskriven och läsvärd bok som jag varmt rekommenderar vidare.

Lär mer om boken här.

3 tankar på “En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s