Vargarnas tid av Elisabet Nemert

Den här boken vann jag när jag taggade #röstapååretsbok på Instagram. Det är en av årets 12 nominerade böcker till Årets bok och efter att ha läst den kan jag verkligen förstå varför. Jag sträckläste den och njöt av varje sekund.

Boken utspelar sig under andra världskriget och precis innan. Vi får egentligen följa flera olika karaktärer men man kan väl säga att den mesta huvudpersonen är Magdalena. Hon och hennes bror har tack vare ett arv kommit upp sig i livet och numera äger och driver de ett par livsmedelaffärer. Tack vare deras nyrikedom får de komma in i de lite finare kretsarna och där finns Carl-Magnus som är nästa stora huvudperson i boken. 

När världskriget bryter ut får allas liv förändringar, även om Sverige aldrig direkt dras in i kriget. Magdalena skriver artiklar om kriget och får se Gestapos framfart på lite väl nära håll. Carl-Magnus är militär och får även han på nära håll se vad nazismen verkligen är. Han får flera gånger rannsaka sig själv om vad som är rätt och fel, inte minst när svensk militär ska tillfångata norska militärer. Är det verkligen rätt?

Förutom världskrigets fruktansvärda plågor får man även veta en hel del om hur det var att vara kvinna på den tiden. Den biten märkte jag att jag inte visste så mycket om. Ensamstående mödrar fick t.ex. lämna bort sina barn till fosterfamiljer där de inte alltid behandlades väl, för de barnträdgårdar som fanns var väldigt dyra och ofta överfulla. Dessutom hade en arbetsgivare rätt att ge en kvinna sparken när hon gifte sig. Att läsa allt det här gör att man känner en tacksamhet för hur bra vi ändå har det numera i Sverige med förskola och föräldraledigheten. Jag kan inte ens föreställa mig hur hemskt det måste ha varit att tvingas lämna bort sitt barn.

Det här är en väldigt läsvärd och välskriven bok som både gav underhållning och kunskap. Det finns också en stor portion kärlek i handlingen. Jag gav den direkt till min svärmor eftersom den också innehåller en hel del om de finska krigsbarnen, och hennes mamma kom från Finland. Jag tror hon kommer att gilla den här boken.

Det här är verkligen en bok jag kommer att rekommendera vidare. Lästips i sommar! Finns numera även som pocket såg jag. 

Läs mer om boken här

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s