Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith


Den här boken har hyllats av väldigt många och på omslaget kallas den för ”en av århundradets bästa böcker”. Det är inget dåligt betyg precis. Jag blev så klart väldigt nyfiken på den här boken, och lagom till att andra delen snart kommer ut, har jag nu äntligen läst den.

Boken handlar om Francie och hennes familj som bor i det fattiga Brooklyn i början av 1900-talet. Det är många gånger ett hårt liv och de vet inte från dag till dag om de har mat på bordet. Deras mamma Katie är den som står för den mesta försörjningen eftersom pappan Johnny försvinner alltmer in i alkoholens värld. Katie är fast besluten att hennes båda barn Francie och Neely ska ta sig upp i världen och ut ur fattigdomen. Vägen dit är genom bildning är hon övertygad om. Francie drömmer om att bli författare och Neely vill bli läkare. 

Det här är verkligen en läsvärd och intressant bok som ger en bra bild av hur det var i Brooklyn den tiden. Jag tycker det är lite extra intressant eftersom jag nyss var just i Brooklyn och då stod jag på exakt den platsen som syns på bokens omslag. Jag har ett likadant foto över Brooklyn bridge. Vår guide berättade mycket om Brooklyn, hur det har gått från att vara slum till att nu vara hippt och ett ställe där livskvalitet är ledordet. Man bor bra i det lugna vackra Brooklyn och tar sig sedan över bron till Manhattan för att jobba. Det har med andra ord hänt en hel del med stadsdelen på 100 år.

Det här är en bok om den amerikanska drömmen, om att växa upp och vilja förändra sin lott i livet. Det är ofta en tuff verklighet och som f.d. lärare blir jag nästan gråtfärdig över att läsa om hur skolan och lärarna var mot de fattiga. Men samtidigt som det är tungt finns det hela tiden ett hopp och en väldigt stark framtidstro som genomsyrar hela boken. 

Jag kan bara stämma in i hyllningskören av den här boken. Den är intressant och lärorik på samma gång och jag gillar att den berättas ur ett barns perspektiv. Det var inte lätt att vara barn i Brooklyn på den tiden. Jag tycker om det här med att gamla böcker ges ut igen. Den gavs ju ut första gången på 1940-talet, då i fem delar, och nu ges den alltså ut på nytt. Jag hade definitivt missat den här pärlan om den inte hade getts ut igen och det hade varit synd. Den har nog faktiskt ännu mer att ge den här gången eftersom den ger ett historiskt perspektiv som gör den extra intressant för en modern läsare. En mycket bra bok som jag rekommenderar vidare för en stark läsupplevelse. Själv har jag redan börjat läsa andra delen nu. 

Recensionsex från Bookmark förlag. 

Annons

2 tankar på “Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s