Inte för nära av Colleen Oakley


När jag var i New York i juni fick jag ett mail från Lavender lit att jag hade vunnit deras sommartävling. Det innebar att jag fritt fick välja tre böcker ur deras utgivning. Den här boken stod högst upp på min önskelista för jag hade läst så många fina recensioner av den. Och det skulle visa sig vara helt rätt val för den här boken är så himla, himla fin. Jag ville inte slå igen boken när jag läst klart. Jag ville fortsätta hänga med mina nya vänner Jubilee, Eric, Aja och de andra. 

Jubilee är allergisk mot människor och kan dö av närkontakt. Hon lever som en eremit och har inte lämnat sitt hem på flera år. Men så dör hennes mamma och hon tvingas ut i världen för att försörja sig. Genom jobbet på biblioteket träffar hon Eric och hans adoptivson Aja, och mot sin vilja släpper hon in dem i sitt skyddade liv. 

Vi får följa Jubilee och Eric i varannat kapitel och det är ett upplägg jag alltid gillat. Det här är två väldigt fina karaktärer som jag direkt tar till hjärtat. Det är en mycket fint berättad historia som är både sorglig och rolig på samma gång. Trots att det egentligen är ett tungt ämne blir det aldrig särskilt tungt och allvarligt. Det berättas med värme och humor. Boken är välskriven, underhållande och charmig med många härliga karaktärer som förgyller berättelsen. Man får en hel del tillbakablickar från Jubilees barndom, hur ensam hon alltid har varit och hur hon drömmer om att någon gång få uppleva hur det känns att bli rörd vid. En sådan enkel sak som är så självklar för alla andra är hennes allra högsta önskan. Tänk att bli dödligt sjuk av en klapp på kinden, eller ännu värre en kyss. 

Det här är en av de bästa böcker jag läst i år. Det är absolut den mest berörande. Det är en sådan där bok som tar sig rakt in i hjärtat och parkerar sig där. Missa inte den här pärlan! 

Jag vet inte om Colleen Oakley har skrivit fler böcker men om inte så hoppas jag verkligen att hon gör det.  Jag kan t.o.m. tänka mig en fortsättning på den här boken för jag vill egentligen veta mer om hur det går för alla efter bokens slut. Så känner man bara när man har läst en riktigt, riktigt bra bok. 

4 tankar på “Inte för nära av Colleen Oakley

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s