Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag

Den här boken satte griller i huvudet på mig. Vad tyckte jag egentligen om den? Jag låg och funderade på den länge efter att jag hade gått och lagt mig.

Boken handlar om högstadiets grymma värld på 80-talet och Sonja är den som berättar. Hon har det jobbigt hemma med föräldrar som ska skilja sig och mamman som är deprimerad. Samtidigt kämpar hon för att snygga Alexander ska se henne och för att hon inte ska falla neråt i hierarkin och hamna bland de töntiga.

Jag ska erkänna att jag blev chockad av Sonjas verklighet. Så mycket röka, supa, sniffa, våld och sexuella inviter. Jag tyckte att min högstadietid var HEMSK, men i jämförelse var den rena drömmen. Jag kan inte relatera till den här boken och jag känner att när det blir så där rått och brutalt stannar det liksom på ytan. Jag blir chockad men inte får veta mer, man dras upp till ytan för tidigt. Kanske är det meningen att det ska vara så, men jag klarar inte av de tvära kasten.

Boken inleds lite roligt och jag skrattar igenkännande och därför blir sedan läsningen motsträvig när det visar sig vara en brutal historia som målas upp. Jag ångrar nästan att jag läste boken. Omslaget får mig att tänka på hennes förra bok som jag tyckte så mycket om. Men de båda böckerna är så olika de bara kan bli.

Jag vet inte varför jag reagerar så starkt. Kanske för att jag hade andra förväntningar, kanske blir jag ändå berörd av historian. Jag vet inte. Jag slog igen boken med tankar i virrvarr och en oklar tanke om vad det var jag precis hade läst. Jag vet som sagt inte vad jag tyckte om boken, men den lämnade ju efter sig en massa funderingar och det brukar ju vara sådana böcker som som stannar kvar i minnet länge. Men ändå. Väldigt annorlunda mot mina förväntningar.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s