Binas historia av Maja Lunde

När jag såg den här boken i mitt flöde blev jag väldigt nyfiken och lånade hem den direkt. Och vilken bok! Så välskriven, intressant och läsvärd.

Boken berättas av tre karaktärer: William i England 1852, George i USA 2007 och Tao i Kina 2098. Den gemensamma nämnaren är bin. William jobbar för att bygga den ultimata bikupan, för att säkra sin och sonens framtid. Men allt går inte riktigt hans väg. George är biodlare och han hoppas att den motsträviga sonen ska ta över gården. Men så börjar bina dö ut mystiskt på flera håll i landet. När Tao lever är alla bin utdöda och hon jobbar med att för hand pollinera träd med hjälp av fjädrar. Ett tungt jobb och hon hoppas att sonen ska få ett bättre liv. Men så händer något fruktansvärt som ändrar allt.

Det här är så intressant läsning samtidigt som den är lite skrämmande. En värld utan bin är ingen rolig framtid. Det är intressant att följa de tre karaktärernas berättelse och se hur deras historier vävs ihop och får en gemensam nämnare. Det är mycket slit, hårt jobb och sorg men också hoppfullhet och kärlek.

Jag kan inte så mycket om bin och eftersom jag är allergisk mot getingstick är jag också rädd för bin även om jag inte vet om det är samma sak. Annars hade jag gärna haft egna bikupor, precis som svågern har. Bin är fascinerande djur och den nytta dessa små djur är ju smått fantastisk. Jag lärde mig mycket om dem genom att läsa boken, och jag gillar när en skönlitterär bok även kan förmedla fakta. Det här är en väldigt fint berättad bok som jag verkligen kan rekommendera vidare. Jag gillade den väldigt mycket.

Annons

2 tankar på “Binas historia av Maja Lunde

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s