Det värsta av allt ont av Tobbe Möller

Jag har tidigare läst en novellsamling av författaren till den här boken, och då tyckte jag att många av novellerna var träffsäkra i den vardagliga tonen med både tankar och små egenheter hos karaktärerna. Och efter att ha läst hans första roman kan jag säga att han lyckats även här med just det.

I den här boken möter vi fyra personer (två par) – Ernie och Amanda samt Leah och Henrik. Ernie och Henrik har en massa filosofiska diskussioner om liv och död och hur man kan bli geniförklarad. Dessa diskussioner leder fram till att Ernie vill fejka sin egen död, men problemet är ju att han själv vill både se och höra hur folk i hans närhet (särskilt Amanda) tar emot nyheten om hans död. Och det är ju lite svårt att göra när man ska låtsas vara död, så att säga.

Mitt i allt det här går Leah omkring och längtar efter barn och familj och med tanke på killarnas diskussioner känner jag för att säga till henne att lämna honom.

Som sagt, det är många filosofiska diskussioner, längtan efter något annat och större som är fokus i den här boken. Det känns som om alla är fast i något de inte trivs med. Precis som i novellsamlingen är det träffsäkra vardagliga iakttagelser både vad gäller handlingar och tankar och det är här jag tycker att styrkan i boken ligger. Jag tycker kanske att slutet är live väl urflippat men å andra sidan skapar det en poäng och knyter ihop tråden.

Jag gillar Tobbe Möllers sätt att skriva, tonen i språket. Och diskussionen kring geni och folkkär är faktiskt klockren och fick mig att skratta högt. Man kanske kan säga att det här är en ironiskt filosofisk vardaglig betraktelse? Klart annorlunda mot vad jag brukar läsa och det kändes faktiskt befriande.

Recex från författaren

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s