Blå av Maja Lunde

Den här boken var skrämmande aktuell att läsa just den här sommaren eftersom den handlar om torka. Det var alldeles för lätt att tänka sig in i hur det skulle kunna vara, och det var nästan lite skrämmande att läsningen sammanföll med verkligheten. Är det här framtiden?

Boken berättas dels i nutid och dels i framtiden. I nutid följer vi norska Signe och hennes kamp mot miljöförstöring. Hon tar sin båt Blå och beger sig söderut och i lasten finns en massa lådor med is från fjället som hon försökt rädda. Hon ska lämna av denna is till den person som hon håller ansvarig, för att visa att isen på fjället smälter. Vi får följa Signe genom livet, och följa kampen som även utspelas inom hennes familj där pappan vill bevara och mamman exploatera.

I framtiden möter vi David och hans dotter som är klimatflyktingar som flyr norrut. De hamnar i ett flyktingläger dit han hoppas att hans fru och ettårige sonen också ska komma. De har kommit ifrån varandra. En bit därifrån hittar de en gammal övergiven båt som blir deras tillflyktsort.

Jag verkligen älskade författarens förra bok Binas historia som var en stor läsupplevelse. Den här når inte riktigt lika högt. Den är bra och mycket läsvärd, men jag blir inte lika engagerad och berörd, i alla fall inte i Signes historia. Det är David och hans situation som berör, och det är den delen om torkan och vattenbristen som är starkast och jobbigast att läsa. Det ger verkligen en tankeställare.

Jag ser fram emot att läsa mer av Maja Lunde som ska skriva ytterligare två böcker med ett klimatperspektiv. Läs hennes två första böcker!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s