När Gustav blev kung av Andréas Sjölander

Den här boken läste 7-åriga dottern och jag tillsammans och diskuterade mycket kring, både under tiden och efteråt. Förra året var vi i Dalarna en vecka och såg då både målet och starten för Vasaloppet, och det var perfekt att kunna påminna om den resan när vi läste boken. Dessutom har barnens farbror åkt Vasaloppet så då kunde vi hänga upp berättelsen även kring det.

Boken handlar om Gustav Vasa och berättar på ett enkelt och roligt sätt hur han kom till makten. Förutom själva berättelsen finns korta små faktatexter som man kan välja att antingen läsa högt eller gå tillbaka till senare och prata om. Och jag ska erkänna att även jag lärde mig mycket under läsningen för jag märker hur mycket av det som jag hade glömt. Lite extra kul är också den faktasida som finns i slutet som berättar lite mer om hur det var på 1500-talet.

Det här är perfekta böcker för en kunskapstörstande 7-åring som frågar om precis allt just nu. Extra kul när man kan koppla det till att man har varit på en del av platserna i boken. Och senast i går kom hon och frågade mer om Vasaloppet för då hade hon gått och tänkt på boken.

Roliga texter och illustrationer som funkar även för yngre barn. Min 3,5-åring förstår inte riktigt texterna men han gillar att titta på och kommentera bilderna som har mycket humor och mycket att fundera kring. Jag tycker att de här är väldigt fina som t.ex. presentböcker. Tips till doppresent eller födelsedagspresent. Rekommenderas!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s