Häxan av Camilla Läckberg

I går läste jag ut den här, och jag tror att jag bara har läst en bok av Camilla Läckberg tidigare. Efter en extremt seg och låg inledning tyckte jag att boken tog sig och blev till helt ok underhållning. Jag antar att flera av personer i boken är återkommande från tidigare delar? Det var just presentationen och beskrivningen av alla karaktärer som gjorde inledningen så seg. Jag orkade inte ta in alla namn och deras relationer.

Boken har två (egentligen tre) parallella spår – ett (två) i nutid och ett på 1600-talet. I dåtid får vi följa änkan Elin som blir anklagad för att vara häxa och den delen har så klart en del i det som händer i nutiden. I nutid försvinner 4-åriga Linnéa från en gård och det väcker minnen från ett liknande fall 30 år tidigare. Då försvann en flicka i samma ålder från samma gård. Den gången hittades hon mördad och två tonåriga tjejer erkände sig skyldiga.

Ja, det är ju en deckare det här så upplägget ser ut som det gör i deckare. Det är polisarbete och pusslande med ledtrådar blandat med privatliv. Någon kommer på något men säger inte högt vad det är, men avslöjar det först mot slutet. Väldigt klassiskt och utan krusiduller.

Underhållande? Jodå, helt ok. Jag läser ju inte deckare annars och uppskattar när det är mer spännande än rått och brutalt. Den här deckaren är rätt ”snäll” eftersom den inte innehåller en massa ingående beskrivningar av brott och våld. Så där får den pluspoäng av mig. Däremot tycker jag att 600 sidor är alldeles för mycket! Det är väldigt få böcker som kan hålla tempot uppe så länge och här dippade det definitivt på flera ställen.

Så, tänker jag plöja igenom alla andra av Läckbergs böcker nu? Nä, det lockar faktiskt inte. Jag håller fast i mitt beslut att inte läsa deckare. Någon enstaka är ok, men jag föredrar hellre spännande framför deckare. Och ännu hellre relationsdrama, vardag och feel good. Det är där min läsning hör hemma.

Men det var ändå trevligt att stifta bekantskap med Läckberg och jag kan förstå varför hon har så många trogna läsare. Särskilt om man följer serien och lär känna karaktärerna.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s