Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

Jag har läst många böcker som utspelar sig under andra världskriget och jag tänker ibland att nu måste jag ha läst om alla grymheter som pågick då. Men så dyker det upp en bok som skildrar ännu fler hemskheter, och jag chockas ännu en gång över människans ofattbara grymhet.

Den här boken är baserad utifrån 3 verkliga kvinnor och i slutet av boken finns foton av dem. Dessa 3 kvinnor går igenom ww2 på väldigt olika sätt. Caroline bor i NY och gör sitt bästa för att samla pengar och skicka hjälp till framför allt barnhem i Frankrike. Hon fortsätter sitt hjälpande även efter krigets slut. Herta är tysk och jobbar som läkare i ett koncentrationsläger där hon bl.a. utför medicinska experiment på fångarna. Kasia deltar i polska motståndsrörelsen men grips och skickas till koncentrationsläger där hon blir en av dem som tvingas utstå medicinska experiment.

Vi följer kvinnorna under hela ww2 men också efteråt, för även om kriget tog slut gjorde inte alla fasor och svårigheter det. Det är stundtals fruktansvärd läsning, särskilt som man vet att det här har hänt på riktigt. Den enda trösten är att veta att deras historia måste berättas, att de inte får glömmas bort. Kasia skickar hemliga, kodade brev hem till sin pappa där hon berättar om alla som bor i lägret och vad de utsätts för. Hon vill att världen ska få veta deras historia.

Det är en mycket välskriven bok med bra flöde, och författaren berättar i efterordet hur och varför boken blev till. Det är definitivt en bok jag tycker ni ska läsa. Och det är en av få böcker som faktiskt levde upp till sina drygt 500 sidor.

Den här boken tänker jag ta med till Bokträffen nästa månad, så att fler får chansen att läsa den. Det är den här månadens bästa bok och den kan nog även bli en av årets bästa. Läs!

Recex från Bookmark förlag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s