Barnen i Kramdalen av Andréas och Emelie Sjölander

Den här boken borde jag ha recenserat redan i höstas, men tyvärr väcker den dåliga minnen. 😔 I höstas försökte några killar i klassen dra ner byxorna på vår dotter (då 7 år) och hennes kompis. Vi fick verkligen läsa den här boken med helt andra ögon. Det är en sak att prata om integritet och rätten till ens kropp, men när man tvingas agera utifrån en händelse och känslorna rasar i kroppen är det svårare. Både min man och jag fick trycka undan känslorna och läsa och prata kring boken med dottern för att verkligen pränta in ordet integritet.

Boken är gjord som en saga där barnet får lära sig om integritet, rätten att bestämma över sin egen kropp och det viktiga ordet STOPP. Det nämns både om tafsare och nättroll och i slutet finns frågor att ställa för att se hur barnet har förstått. När vi gjorde frågorna utvecklade vi dem och tog dem ett steg längre och då märkte vi att dottern tappade orden stopp och nej. För om någon ber jättesnällt och är jätteledsen och verkligen behöver hjälp att hitta sin hundvalp – då ville hon ställa upp. Där fick vi trycka hårt på att inte följa med/prata med folk hon inte känner.

Det enda jag saknade i boken är att det även kan gälla folk i sin närhet. Vad gör man om klasskompisen tafsar? Dottern sa att ”man får ju inte skrika och slåss och man måste vara snäll, säger fröken”. Så när klasskompisen drar ner ens byxor? Där gäller det att vi vuxna verkligen trycker på att rätten till ens egen kropp går före allt. Man FÅR skrika och slåss om det behövs.

Så, en viktig bok om ett viktigt ämne. Det finns tydligen en handling till den här boken? I så fall borde alla skolor ta in och jobba med den.

Recex från Boksmart

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s