Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg

Jag jobbade i många år som högstadielärare i svenska, engelska och spanska, samt ett par år i skolbibblan. Elever frågade ofta efter spännande böcker, fast inte läskigt spännande utan mer snäll spänning. Jag upplevde att den kategorin ofta saknades, särskilt om det också ska vara någorlunda lättläst. Den här boken passar in i den kategorin. Den är snällt spännande, med bra driv och är relativt lättläst. Den hade jag kunnat rekommendera till många elever.

Julia är 17 år och flyttar med sin familj till en mindre stad där hon får börja på skolans teaterprogram. Redan första lektionen lyckas hon briljera och få beröm av deras mycket speciella lärare Rafael. Och det uppskattas inte av alla de andra. När läraren meddelar att de ska sätta upp Shakespeares Hamlet till våren, är alla övertygade att rollen som Ofelia ska gå till Ester. I stället ger han den till Julia och Ester markerar högljutt sitt missnöje och stormar ut ur klassrummet. Dagen efter är hon försvunnen och ingen vet var hon är. Julia känner sig skyldig och börjar nysta i fallet. Och ganska snart får hon veta en massa dolda hemligheter om Ester.

Det här är som sagt spännande läsning med bra driv och ett riktigt dramatiskt slut. Den ena hemligheten efter den andra avslöjas och som läsare får man följa Julia i sökandet efter ledtrådar om vart Ester har tagit vägen. Jag lyckades gissa vissa saker, men en hel del var omöjligt att gissa sig till. Och det är så jag gillar det bäst. Man ska kunna lista ut en del och man ska även få en del överraskningar mot slutet.

Den här boken skulle jag säga passar för högstadiet och uppåt. Den är på nästan 250 sidor men är relativt lättläst med korta kapitel. Jag skulle definitivt rekommendera den till någon som vill ha en spännande bok med lite deckarstil.

Recex från B|Wahlströms

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s