Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson

Den här boken slukade jag i ett nafs i går eftersom det är ett ämne som vi pratar om rätt ofta här hemma. Ibland känns det som om man jobbar mer och mer och behöver allt längre tid för att vila upp sig. Tid som inte finns. Så – går det ens att lämna ekorrhjulet?

När Åsa Axelsson bränner ut sig på jobbet som lärare (hög igenkänning på det…) och blir sjukskriven, börjar hon fundera på hushållets ekonomi. Hur ska de ha råd? Fyra barn och stort hus? Till slut börjar hon räkna sparade pengar i antal jobbveckor. Om hon sparar så här mycket behöver hon inte jobba x antal veckor. Hur mycket sparar man egentligen på att odla egna grönsaker, baka sitt eget bröd, skära ner på shopping osv? Hon bestämmer sig för att göra det till ett experiment under ett år. Resultatet blir att hon lyckas spara in lika mycket i utgifter som hon skulle ha fått ut i lön. Så varför har de två jobb med två löner om bara en av dem behöver jobba?

Boken är en personlig resa med hennes funderingar berättad med humor. Det är jätteintressant läsning eftersom jag kan känna igen mig i hennes tankar.

Jag har läst en del kritik om boken, av folk som inte ens har läst den själva. Visst finns det mycket att anmärka på, men mycket av kritiken är också sådant hon lyfter i boken så om man bemödar sig med att läsa kan man också hitta en del svar. Själv väljer jag att se det jag kan plocka med mig. Hur det faktiskt går att spara rätt mycket om man verkligen ser över sin livsstil. Lite här och där blir faktiskt rätt stora summor.

Om jag ska gnälla på något så tycker jag att slutet var lite märkligt. Jag hade hellre sett ett mer hoppfullt slut så att man kunde bära med sig en positiv känsla efter avslutad läsning. Och så borde korrekturläsningen av boken varit bättre. Det var förvånansvärt många halva ord i boken.

För att sammanfatta är det här en bok som ligger helt rätt i tiden när vi allt oftare pratar om att minska ner på shopping, att second hand kläder är något bra och att jobba mer inte är lösningen på våra problem. Rekommenderad läsning om man är intresserad av ämnet.

Annons

4 tankar på “Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson

 1. Roligt att ni läst boken. Jag tycker boken slutar lyckligt. Den slutar ju med att jag bestämmer mig för att vägra massa mediciner och vägra stress. Och sen exakt vad jag ska göra, hur mycket jag ska jobba, det har jag inte bestämt. Men aldrig tillbaka till så som det var i början av boken i alla fall! Kika gärna in på min facebooksida om ni vill läsa mer om boken och debatten kring den. Hälsningar, Åsa

  • Hej!
   Vad roligt att du hittade hit! 😊
   Först vill jag trycka på att jag verkligen gillade boken och att den gav mig mycket, om det inte kom fram i recensionen.
   Det jag menade med att den inte slutar lyckligt är sista kapitlet med att gå tillbaka till jobbet, köpa frysta rätter osv. Det var den känslan som liksom avslutade boken. Även om du inte gick tillbaka till 100%. Sedan var ju sista meningen att du vägrar och man förstår att du inte vill ha det så igen. Med ”lyckligt” tror jag för min del hade varit att du valt att säga upp dig och fortsätta på året som varit. Att den känslan fortsatt hela vägen ut.
   Allt gott, Malin

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s