Svinstian av Susanne Schemper

När jag läste Susanne Schempers förra bok tyckte jag hon var skicklig på att få fram en krypande läskig spänning i det vardagliga. Jag gillar när författare är skickliga på just det så jag tackade glatt ja till att läsa ännu en bok av henne. Eller ja, glatt vet jag inte. Men med risk för att bli skrämd igen. 😬

Tina blev misshandlad av sin man Ulf i många år och hennes nu vuxna son vill inte ha kontakt med henne. Hans barndom var inte lätt. Trots att Ulf är död lever han kvar i hennes tankar och hon får ofta tvinga bort tankarna för att nu kunna leva det liv hon själv vill leva. När hon lär känna grannen Sanna och hennes lilla son Noa kan hon känna igen sig själv i Sannas liv. Hennes man Mats är inte snäll. Tina ser att han är ondskan själv. När Sanna anförtror sig till henne växer en vänskap fram dem emellan. De förstår varandra. Men Mats ondska blir bara värre och någon gång måste den stoppas. Särskilt för Noas skull.

Jag var tvungen att läsa den här i korta etapper för den gjorde så ont att läsa. Det Sanna, Noa och Tina får stå ut med är så fruktansvärt. Särskilt för Noas skull brister mitt hjärta. Och i samma veva som jag läste boken kom dokumentären om Josefin Nilsson ut, vilket gjorde den här boken än mer aktuell.

Det är stundtals hemsk läsning och det är skickligt uppbyggt med en psykologiskt skrämmande stegring i det som sker. Jag läste med hjärtat i halsgropen och ju närmre slutet jag kom, desto tydligare blev det att det skulle bli en stark avslutning. Det var nästan skönt att läsa sista sidan och ha den här ondskan och misshandeln bakom sig.

Det här är stark läsning som verkligen är en ögonöppnare när det gäller kvinnomisshandel. Det är lätt att säga ”varför lämnar man inte vid första slaget?” men i den här boken blir det så tydligt. Sanna (och Tina) står där med hem och barn och skammen, en vilja att försöka dölja och bortförklara för omgivningen. Sanna kämpar dessutom med att försöka dölja för Noa, att han ska få en fin barndom med två föräldrar som bryr sig om honom.

Rekommenderas verkligen. Läs!

Recex från författaren.

1 tanke på “Svinstian av Susanne Schemper

  1. Pingback: Bok 12 | Mittlivsommedelålders

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s