Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Den här rysmysiga boken har jag läst för båda mina barn och den visade sig funka fint för både en 4-åring och en 8-åring.

Boken handlar om syskonen Milo och Jolly som ska gå till förskolan. Mamma är sen till jobbet så Jolly erbjuder sig att gå med lillebror till hans avdelning. Det är tidig morgon och syskonen går genom förskolan för att leta efter Milos fröken. Det är mörkt och Milo tycker sig se hemska monster överallt. Skuggor i mörker kan vara troll, sjöodjur eller andra hemskheter, tills Jolly tänder lampan och det bara är gosedjur, kuddar och liknande. Men så hör de ett mystiskt hackande ljud från dörren längst bort i korridoren…

Det här är spännande läsning för barnen. De vänder nyfiket på bladen för att se vad de hemska monstren egentligen är. Det här är som en deckare för barn kan man säga. Perfekt nu i påsk när man ska läsa påskekrim.

Boken ger bra underlag för diskussion om att vara mörkrädd och hur det man tror är läskigt i mörkret bara är helt vanliga saker. Om hur lätt det är att skrämma upp sig bara för att lamporna är släckta. Det passade bra för dottern som är väldigt mörkrädd.

Det här är en bok vi kommer att läsa många gånger, för att kunna påminna om det där med att vara mörkrädd och att det är så lätt att fantisera ihop monster utefter skuggor och ljud. Både text och illustrationer är klockrena. Jag var också mörkrädd som liten och illustrationerna när de går i korridoren och monsterna tittar fram bakom dörren talar direkt till mig. Exakt den känslan kan jag känna igen. Rekommenderas!

Recex från Rabén&Sjögren.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s