Silvervägen av Stina Jackson

Jag är väl nästan sist med att läsa den här, men när det står årets bästa kriminalroman på en bok känns den inte så lockande för min del. Det är ju det där med kriminal och deckare…

Men, efter att ha utnämnts som nominerad till Årets bok och hyllad av precis alla fick den följa med mig till Spanien. Och vilken tur!

Bokens handling fokuserar kring en flickas försvinnande. För tre år sedan försvann 17-åriga Lina när hon väntade på bussen. Hennes pappa Lelle kör runt under de ljusa sommarnätterna för att fortsätta letandet utmed Silvervägen. När Meja flyttar med sin mamma till Glimmersträsk korsas deras vägar. Ytterligare en flicka försvinner och folk blir oroliga och rädda för att gå ensamma. Meja lever med en minst sagt otrygg mamma och Lelle känner ett band och ett ansvar för henne. Han vill se till att hon är trygg och håller ögonen på henne.

Det bästa med den här boken är miljöbeskrivningarna och stämningen som byggs upp och går som en röd tråd. Det är spännande och underhållande läsning, även om det också är tungt med tanke på att det handlar om försvunna tonårsflickor. Jag får lite ont i magen ibland och Lelles sorg går rakt in i hjärtat. Det är varje förälders stora mardröm. Min 4-åring försvann inne i en affär i dag och de minuter innan vi hittade honom hann jag måla upp massa scenarior. Okänt land, okänt språk – jag fick panik innan han var i min famn igen. Och tänk då 3 år av ovisshet. Jag har full förståelse för att Lelle aldrig slutar leta, att han inte klarar att ge upp hoppet.

En mycket stark och oerhört välskriven bok med en tung och gripande berättelse. Det skulle inte förvåna mig alls om den här vinner Årets bok, säger jag utan att ha läst någon av de andra. Men min röst får den i alla fall.

Annons

2 tankar på “Silvervägen av Stina Jackson

  1. Insåg precis att de två senaste böckerna jag läst utanför min bekvämlighetszon har jag läst efter att du ”rekat” dem åt mig. Jag tror nämligen vi har ungefär samma inställning till deckare osv. Först En helt vanlig familj (ville inte läsa den av samma anledning som du) och sedan Störst av allt (–”– plus att jag också hörde henne snacka om den). Så, jag hade inte tänkt läsa Silvervägen men eftersom du nu läst och gillat har jag nu lagt till den på läslistan. Så praktiskt! 🙂

    • Vad roligt att höra! 💕 Jag tycker om att bli ”övertalad” att läsa vissa böcker som jag först rynkat på näsan till, för att sedan upptäcka att jag gillar.
      Hoppas du gillar även den om du läser den. Tror du kommer de fantastiska miljöbeskrivningarna. 😊

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s