En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

Det här är verkligen en stark berättelse som berörde mig. Det handlar om utanförskap, rasism, rädslor men också om den allra första kärleken, vänskap och familj. Det är många känslor som ryms i den här boken och jag blir rädd för alla påhopp huvudpersonen får utstå, men samtidigt imponerad av hennes styrka och mod.

Det är 2002, året efter terrordådet mot World Trade Center. Shirin kommer till ännu en ny skola och hon går in i det tillstånd hon har lärt sig särskilt det senaste året – hålla sig för sig själv, undvika folk, bara ta sig igenom skoldagen utan alltför mycket hat och påhopp. Hon bär slöja, något som gör att folk ofta antingen undviker henne eller säger hatiska kommentarer. Efter terrordådet har det blivit värre. Men så lär hon känna Ocean, som behandlar henne som en normal människa och som verkar uppriktigt intresserad av henne som person. Hon blir helt förbryllad, så ovanligt är det. Hon försöker först stöta bort honom, men det är svårt när känslorna tar över och de båda blir kära i varandra. Men omvärldens dom mot det udda kärleksparet är inte nådig.

Shirin är en tjej med skinn på näsan och som har byggt upp ett hårt skal runt sig, för att skydda sig. Hennes bror Navid ses däremot som exotisk och snygg och han har aldrig några problem när de byter skola så ofta. Det är en väldigt läsvärd och tänkvärd bok som skulle vara perfekt att läsa i en klass och diskutera, säger den f.d. läraren i mig. Jag kan inte låta bli att tänka på det under tiden jag läser. Det finns massor att diskutera kring innehållet.

Det här är en bok som passar för både vuxna och ungdomar. En bok som jag kände att jag lärde mig något av. Den kommer definitivt stanna kvar i tankarna länge.

Recex från B|Wahlströms

Annons

3 tankar på “En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

  1. Pingback: A Very Large Expanse of Sea av Tahereh Mafi

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s