Förlåt för hålet av Hanna Landahl

Den här fina boken handlar om 10-åriga Aston. Hans mamma jobbar som journalist med världen som arbetsplats, så han bor hemma hos sin morfar. Aston har adhd och autism och har ibland svårt att hantera alla känslor som bubblar inuti honom. Ibland hjälper det att karva i ett hål i väggen, för att kunna stilla sina tankar och känslor. När den coola Dalia flyttar in i huset bredvid blir de snabbt fina vänner. Hon accepterar honom som han är och får längtan efter mamma att kännas lite lättare att hantera.

Det är Aston som är berättare vilket ger en stor förståelse för hur det är att ha adhd och autism. Man får se världen genom hans ögon, känna vad han känner när kompisen är elak eller när mamman skickar fel sorts vykort. Känslorna river och sliter och han jobbar ofta hårt med att försöka kontrollera dem. Och så hans fina morfar som är den stora tryggheten i livet och som alltid finns där och förstår och tar om hand.

Det här är en fin och känslofylld bok som både är hoppfull och sorglig på samma gång. Det finns många vuxna som sviker sina barn i boken, men det finns också flera trygga som ser och förstår och finns där. Morfadern är en fantastisk person som alla barn borde ha i sina liv, med eller utan diagnos.

Boken har korta lättlästa kapitel och en hel del illustrationer. Jag skulle säga att den funkar fint från ca 8 år och uppåt. En tänkvärd och mycket läsvärd bok som jag varmt rekommenderar.

Recex från Idus förlag.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s