Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly

Under tiden jag läste den här boken funderade jag på hur mycket som var sant, och svaret fick jag i efterordet. Författaren har gjort väldigt grundlig research inför boken. Alla personer är verkliga och flera av händelserna vet man har skett. Men vissa litterära friheter och tolkningar har hon givetvis gjort. Det där med faktiska dialoger är ju t.ex. inget som någon vet med exakthet.

Boken handlar om Coco Chanel och hur det kom sig att hon gav ut en av världens mest kända parfymer – Chanel No 5. När hennes älskare dör i en bilolycka blir hon förkrossad och i samband med det kommer hon på att hon ska göra den perfekta parfymen till hans minne. Vid den tiden, 1919, var parfymer exklusiva och inte alls så massproducerade som i dag. Hon bestämmer sig för att hon vill ge bort parfymen som present till sina mest värderade kunder.

Det jag visste om Coco Chanel innan var hennes ikoniska stil, att hon gick sin egen väg och att det var hon som gjorde solbrännan modern. Och den lilla svarta. Hennes självförtroende och mod att helt gå sin egen väg är som en röd tråd genom hela boken. Hon var före sin tid i många saker och en riktig power woman. Det var både lärorikt och intressant att läsa en bok om henne.

Det är en läsvärd och underhållande bok, om än något för lång. Den tappade farten ibland tyckte jag. Det är ju det där med 400 sidor-gränsen.

Den här boken tycker jag definitivt man ska läsa om man gillar kärlek, historia och vill veta om Paris under 1920-talet. Det är som en historielektion förklädd i dramatik, passion och kärlek. Perfekt semesterläsning i hängmattan! 👍🏻

Recex från Bokförlaget Nona.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s