Manhattan Beach av Jennifer Egan

Det här är världens längsta bok, eller det kändes så under läsningen i alla fall. Jag läste och läste men kom aldrig framåt i läsningen. Det betyder inte att jag tyckte boken var dålig, men den pendlade mellan intressant och läsvärd och seg och långtråkig. Men sammanfattningsvis väger den mot det första omdömet.

Boken utspelar sig i New York på 1930-talet. Anna är den karaktär som allting utgår från och hon var också den jag tyckte var mest intressant att följa. Hennes pappa försvinner plötsligt och lämnar Anna, hennes mamma och den handikappade systern Lydia. De vet inte alls vart han tagit vägen och det lämnar Anna att bli den som försörjer familjen. Hon jobbar på ett skeppsvarv och där väcks drömmen om att bli dykare, något en kvinna anses vara olämplig till. Å andra sidan anses kvinnor den här tiden vara olämpliga till många andra jobb också. De får bara rycka in för att männen drar ut i krig.

Anna träffar Dexter Styles, en man som håller på med tvivelaktiga affärer. Hon minns att hennes pappa och han hade någon slags affärer ihop och hon vill veta vad han vet om faderns försvinnande. Men när deras vägar korsas får hon inte bara svar på sina frågor. De dras ohjälpligt till varandra.

Delen om Anna är intressant och fångar verkligen mig. Jag följer hennes tankar och liv med stort intresse och hade boken bara handlat om henne hade läsningen flutit på mycket bättre. Det är delarna om hennes pappa och Dexter som gör läsningen seg. Jag förstår att deras del måste finnas med, men det blir alltför detaljerat vid flera tillfällen. Jag kommer på mig att skumma när det blir för mycket detaljer.

Sammanfattningsvis är det här en stor och mäktig historia och Annas mod och klokskap är inspirerande läsning. Jag kan förstå att den här är nominerad till Årets bok för det är definitivt en berättelse att bära med sig länge.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s