Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Jag har sett serien innan jag läste boken så jag visste egentligen redan vad som väntade under läsningen. Efter att ha läst måste jag säga att jag tycker serien och boken faktiskt är lika bra.

De flesta vet väl vad det handlar om vid det här laget? USA finns inte längre som land. I stället är det Gilead, som delar upp människor i tydliga sammanhang. Tjänarinnorna är rödklädda och det är de som ska föda barn. De placeras i hem där Anförare bor tillsammans med Fruarna (blåklädda) och under bestämda ritualer varje månad försöker Anförarna göra Tjänarinnorna med barn. Det är en tid när få barn föds, många har blivit infertila. Gilead styrs av män och kvinnor har ingen annan roll än av föda barn, vara fru eller ta hand om hushållet som en Martha.

Historien berättas av June, en Tjänarinna, och vi får följa henne både innan när hon levde med man och barn, deras flykt, och sedan hennes nya liv hos Anförare Fred Waterford och hans fru Serena Joy. Det är en farlig tid då minsta misstag kan bestraffas med döden. Motstånd pågår i det tysta, men ingen vet vem som går att lita på.

Margaret Atwood har skrivit ett väldigt intressant förord till boken. Hon ville skapa en dystopisk värld som mycket väl skulle kunna finnas och det är just det där med nästan-verkligt som gör det hels så läskigt. Jag känner igen den där krypande känslan av olust som genomsyrar serien – samma finns i boken. Det är skrämmande läsning, obehagligt och snudd på ont i magen-läsning. Alla dessa hemska människor och deras vidriga idéer om hur det nya samhället ska se ut. Och hur lätt de tar över makten, slänger ut kvinnor från jobben och gör dem omyndiga. Bara sådär. Jag blir livrädd.

Jag är mitt inne i säsong 3, men boken handlar egentligen om första säsongen. I höst kommer fortsättningen på boken men jag har ingen aning om ifall den är kopplad till serien eller inte.

Läs boken och se serien. Får inte missas!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s