Den hemliga historien av Donna Tartt

Den här boken kallas ju en modern klassiker och den har stått på min att-läsa-lista länge. Jag försökte ge mig på den redan för några år sedan, men då gav jag upp endast en kort bit in. Det gick inte. Men skam den som ger sig! 💪🏻 Jag bestämde mig för att den skulle bli läst på Spanienresan. Och det blev den! ✌🏻Fast jag läste faktiskt via Storytel på min läsplatta och då blev den på ca 1700 sidor. Och jag som tycker att 400 sidor är en tegelsten! Puh…

Så vad tyckte jag då?

Så här i efterhand sitter den kvar i tankarna och det var stark läsning, både vad gäller karaktärer och själva storyn. Den var väldigt mycket råare än jag föreställt mig. Och alldeles för mycket droger och alkohol. Och ja – den var för lång. Mycket hade kunnat plockas bort utan att det ens hade märkts.

Men det var också en fascinerande och fängslande berättelse. Allt berättas ur studenten Richard Papens synvinkel. När han börjar college får han höra om en speciell grupp elever som undervisas av en enda lärare. Han blir fast besluten att få ingå i denna slutna krets och lyckas faktiskt få läraren att anta honom till hans speciellt utvalda grupp. Gruppen har en väldigt speciell och tät dynamik där var och en har sina roller. Richard Papen kommer från enkla förhållanden, något han försöker dölja. De andra har det mycket bättre ställt, vissa t.o.m. väldigt bra. De är intellektuella, sökande och ivriga att testa nya saker (däribland droged och alkohol) och ett sådant tillfälle leder till att en människa dödas. Detta rubbar deras slutna cirkel och en av deltagarna i gruppen drar fördelar av vetskapen, och hotar att avslöja vad de gjort. Detta leder till en ond spiral rakt ner i fördärvet för gruppen.

Redan i början av boken förstår man att någon har dött och sedan får man som läsare följa hela händelseförloppet som lett fram till denna händelse. Det är spännande och lite mystisk läsning som pendlar mellan att vara fantastisk och långtråkig. Den är som sagt lite för lång för min smak. Men storyn fängslar också och den lever kvar i tankarna efter läsningen. Jag är glad att ha läst den. 🙏🏻

Annons

2 tankar på “Den hemliga historien av Donna Tartt

  1. Jag är också glad att ha läst den, även om jag ha samma tegelstensskräck som du. 😉 Jag trodde inte heller att den skulle vara så rå. Men det finns något fängslande, som om berättelsen och karaktärerna binder läsaren till sig – vad ska de göra med mig?

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s