Planeten Frank av David Yoon

Åh, en sådan här bok har jag verkligen längtat efter att läsa. Jag ville inte att den skulle ta slut. Det var med stort vemod jag stängde igen boken och sa adjö till Frank med vänner samt familj. Om man som jag gillar John Green ska man definitivt läsa den här. 👍🏻

Boken handlar, precis som titeln avslöjar, om Frank. Hans föräldrar är koreaner och de flyttade till USA för att få bättre möjligheter, särskilt för deras framtida barn. De driver en butik och jobbar varje dag utan uppehåll. De har höga mål för sina barn att de ska plugga hårt, bli framgångsrika och framför allt – träffa en korean (helst med stora ögon) och gifta sig. Franks syster Hanna gjorde allt rätt tills hon träffade en mörkhyad man som hon valde att leva med, varpå föräldrarna uteslöt henne ur familjen. För till Franks stora skam och fasa är hans föräldrar ärligt talat rasister, även om de inte riktigt verkar förstå det. Så när han råkar bli kär i den blonda och väldigt amerikanska Brit vågar han inte berätta det för dem. I stället kommer han överens med familjens väns dotter Joy att de ska fejka ett förhållande eftersom även hon är ihop med ”fel” person. De synkar sina dejtscheman och njuter av den nyvunna friheten, men saker går inte helt enligt plan. Det där med kärlek och känslor visar sig vara lite svårare än Frank trott.

Jag älskar Frank och hans vänner och språket i boken som liksom gör hela Frank. Det är roligt och sorgligt på samma gång och dessutom väldigt lärorikt. Frank ses inte som amerikan på grund av sitt utseende men han kan inte koreanska och räknas inte som korean av koreaner. Han kan inte ens prata ordentligt med sina föräldrar eftersom de inte talar så bra engelska. Han grubblar mycket över identitet och ursprung och tillhörighet. Hans planer och önskningar inför livet är inte samma som sina föräldrars, och så saknar han sin syster Hanna som han messar med i smyg.

Den här boken sträckläste och jag njöt av varje sida. Den berörde verkligen på djupet. Jag känner så med Frank när han sorgset konstaterar att han inte känner sin egen pappa eftersom de inte kan kommunicera.

Rekommenderas verkligen! 💕

Recex från Bonnier Carlsen.

4 tankar på “Planeten Frank av David Yoon

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s