En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Den här boken bokcirklade vi om i Bokträff Jönköping för ett par veckor sedan och det är en bok som kommit upp i mina tankar flera gånger sedan dess.

Boken utspelar sig under en enda dag i Katharinas liv. Hon roddar två barn, 11 och 17 år, i stort sett på egen hand då hennes man veckopendlar från Berlin. Dottern har adhd och Katharina måste ofta hämta henne från skolan mitt på dagen vilket gör att det är svårt att ha ett jobb. Hennes utbildning blev aldrig färdig och hinner aldrig avsluta den. Hon har alltid varit den som får dra det tyngsta lasset, den som fixar, den som folk vänder sig till. Hennes syster ringer ofta och kräver uppmärksamhet då hon behöver spy ur sig allt jobbigt som hon går igenom just nu. Hennes grannar kommer hem till henne oinbjudna och tar över hennes hem. Och maken är ständigt frånvarande.

Alla kräver något av henne och ibland stänger hon in sig och skriver i sin anteckningsbok för att på något sätt reda ut sina tankar och minnas vem hon själv är. Slippa den ständiga pressen från alla håll. Hon bär på två stora sorger i livet – mamman som dog tidigt och barnet som dog under förlossningen. Till slut brister allt för Katharina och i slutet av boken gör hon äntligen upp med alla krav och står upp för sig själv.

Boken är skriven i ett enda svep, utan kapitel, just för att fånga den där stegringen när hon slutligen får nog och för att fånga känslan av att vi följer Katharina här och nu. Hon är så nedtryckt av allt och alla och har helt tappat sig själv. Att hon inte ställt sig upp och bara vrålat rakt ut är för mig en gåta. Det är en befrielse när hon äntligen gör det i slutet.

Den här boken berörde mig. Den visar så väl hur lite vi vet om en människas historia och hur vi formas av vår bakgrund. Jag lider med Katharina och hennes historia och jag blir arg på hennes man och andra runt henne som bara trampar på henne och ger henne noll uppskattning. Det är en bok med många känslor och tankar men den kräver sin läsare. Man måste vara med i svängarna när nya karaktärer dyker upp utan presentation.

En mycket intressant och annorlunda bok.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s