Skärmhjärnan av Anders Hansen

Jag gillar inte att lyssna på böcker, men jag var så sugen på den här och den fanns bara som ljudbok. Så jag lyssnade, trots allt. Och jag brukar inte lyssna på sommarpratarna heller, men Anders Hansens sommarprat lyssnade jag på med stort intresse.

Den här boken fick göra mig sällskap på mina långa skogspromenader. Men ju mer jag lyssnade, desto mer ville jag bara slänga min mobil och ipad. För det är just användandet av dessa produkter, och dess påverkan på oss, som avhandlas i den här boken.

Det är en jätteintressant och mycket tänkvärd bok som har fått mig att tänka till om mina teknikprylar. Vissa grejer gjorde jag redan. Jag har inga notiser på min mobil, har den aldrig i sovrummet, lägger ofta undan den i ett annat rum när jag ska t.ex. läsa/kolla film/umgås med vänner. Och mina barn får inte använda sina ipads varje dag och de får inte ha dem i bilen. Vi är väldigt restriktiva och efter att ha lyssnat på den här boken känner jag ännu mer att vi gör helt rätt där.

Det är skrämmande att höra hur facebook lockar oss till beroende, hur vår hjärna längtar efter likes, hur styrda vi blir. Usch. Vissa promenader var jag tvungen att stänga av, sätta mig en stund vid någon av sjöarna här där jag bor, och bara smälta och ta in vad jag precis lyssnat på.

Jag har så många vänner som jag vill uppmuntra att läsa/lyssna på den här boken. Så många som är så beroende av sina mobiler att de faktiskt är tråkiga att umgås med. Det plingar av notiser och de kollar mobilen hela tiden under ett samtal vilket gör att man känner sig helt oviktig. Våra mobiler har tagit över våra liv och förstör faktiskt en hel del. I boken pratar han mycket om hur depression ökar i samhället och att användandet av sociala media bidrar. När jag pratat med vänner om ämnet förstår jag att vi är många som ibland har svårt att värja oss mot andras ”perfekta” liv, lyckliga bilder som vi matas med.

Anders Hansen avslutar boken med tips och råd. Väldigt enkla och sunda råd egentligen som är lätta att följa. Läs/lyssna på boken. En av årets hittills mest tänkvärda böcker för min del. Jag ser fram emot att höra mer från honom på bokmässan.

2 tankar på “Skärmhjärnan av Anders Hansen

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s