Kodnamn flamingo av Kate Atkinson

Flamingon är ett vackert djur och det här omslaget lockade verkligen till läsning. Inte för att den handlar om riktiga flamingos, men ändå. Jag är svag för vackra omslag.

Huvudperson i boken är 18-åriga Julia Armstrong som under andra världskriget rekryteras till att jobba som spion. Hon avlyssnar bl.a. brittiska nazisympatisörer och skriver ut deras samtal till MI5. Efter kriget tar hon jobb som radioproducent, kriget ligger bakom henne, men hennes förflutna kommer ikapp henne.

Den här boken innehöll både toppar och dalar för min del. Jag har svårt för text i text, vilket det är mycket av i den här boken. Julias rapporter av avlyssningarna är en viktig del av berättelsen men jag tycker att de är svårlästa. När hon inte hör vad som sägs skriver hon ”ohörbart”, ”mummel” eller ett ord följt av frågetecken då det kan vara fel ord/plats. Dessa rapporter är så klart viktiga för innehållet eftersom de säger så mycket om hennes jobb och vilken typ av värld hon befinner sig i, men de gör också läsningen lite seg för min del. Jag fastnar i de där ohörbara orden och får svårt att se helheten.

Däremot är det intressant att läsa om just den här delen av andra världskriget. Det mest intressanta är när Julia får ge sig ut som agent och låtsas vara en annan. Då är boken som bäst och hon råkar ofta ut för lite väl spännande saker då hon nästan blir avslöjad. Det är en del av andra världskriget jag inte läst så mycket om tidigare.

Konstigt nog är det här min första Kate Atkinson-bok. Hon är en författare jag velat läsa något av länge, men det är alltså först nu det blivit av. Jag har hennes Liv efter liv på vänt här hemma. Jag måste ta tag i den innan den blir alltför mycket av en hyllvärmare.

Recex från Norstedts förlag.

2 tankar på “Kodnamn flamingo av Kate Atkinson

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s