Systrarna av Silverdalen av Pascale Vallin Johansson med illustrationer av Lina Bodén

Den här boken har legat glömd här hemma alldeles för länge och väldigt orättvist. Det är en väldigt fin, lite spökaktig och spännande berättelse om vänskap och med historisk anknytning pga tidsresa. Flickhemmet Rådan i boken har funnits i verkligheten och författaren fick intervjua några som växte upp där på 30- och 40-talet.

Ylva-Li och hennes klass ska titta på solförmörkelsen, men hon får syn på en flicka i gammeldags kläder som vinkar åt henne att komma så hon följer efter henne i stället. Flickan försvinner och Ylva-Li går tillbaka till skolan bara för att upptäcka att den är låst. Utan att hon märkt det har hon förflyttats bakåt i tiden till år 1945 då hennes skola var ett flickhem med en väldigt sträng föreståndarinna. Hon lär känna flickan Barbro och låtsas vara fransk föräldralös flykting för att få stanna. Tillsammans försöker de komma på hur Ylva-Li ska komma tillbaka till sin tid. Vad var det den vinkande flickan ville? Hon måste lösa mysteriet och hjälpa flickan för att kunna komma tillbaka till sin tid.

Det är både spännande och intressant läsning tack vare det historiska perspektivet. Även om målgruppen är 9-12 år tycker jag den funkar fint även som vuxen att läsa. Det är verkligen en svunnen tid som är svår att förstå och ta till sig. Allt var verkligen inte bättre förr och det är flickhemmet ett tydligt bevis för. Och föreståndarinnan.

Till den här boken finns en jättebra lärarhandledning och det är en bok som kan leda till många bra diskussioner i ett klassrum. Det spökaktiga temat är ett rätt snällt sådant. Spännande, utan att vara särskilt läskigt. Devackra illustrationerna som finns vid varje kapitelstart bidrar till den spökaktiga känslan.

Perfekt läsning på höstlovet om man är ute efter lite ryslig läsning – spänning, spöken, tidsresor, mysterium och en elak föreståndarinna.

Recex från Rabén&Sjögren.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s