Dödvatten av Lena Ollmark

Här kommer ännu ett tips om man vill läsa lite rysliga böcker på höstlovet.

Vera har haft en tuff uppväxt med en mamma som inte mått bra. Hon blir vittne till mammans drunkningsolycka och hon hamnar på ett behandlingshem för tonåringar. Dit kommer även Max vars tvillingsyster Julia dog i en båtolycka. Tjejerna finner varandra och blir nära vänner. När det är dags att lämna hemmet bjuder Max in Vera till sitt hem och hon åker dit över sommarlovet. Max bor med bror och föräldrar på en ö där de anordnar seglingsläger för barn. På ytan verkar allt perfekt. Huset är fantastiskt, familjen välkomnande. Men Vera börjar misstänka att de döljer något och samtidigt verkar det spöka. Någon har varit i hennes rum. Vistelsen på ön blir inte riktigt så ljus och bekymmersfri som hon trott och hoppats på. Och vad hände egentligen Julia?

Det är spännande läsning med bra driv och filmiska beskrivningar av både miljö och karaktärer. Boken tar upp ämnen som psykisk ohälsa, självskadebeteende, vänskap, utanförskap och att det som syns utåt inte alltid är sanningen. Och så finns dubbla spökhistorier. Dels det som Vera upplever men också öns alldeles egna berättelse om brudparet som aldrig fick varandra.

Det enda som drar ner min upplevelse är slutet som jag upplever är onödigt dramatiskt. Det blev för mycket Hollywood för min smak, men jag tror att målgruppen 9-12 år säkert tycker att slutet är perfekt.

Som sagt, perfekt för ryslig läsning på höstlovet. Rekommenderas!

Recex från B|Wahlströms.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s