Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Den här boken har figurerat flitigt i flödet och kändes som en riktig måste-bok. Efter att ha läst den kan jag konstatera att det är en perfekt bok att bokcirkla om, men att jag inte riktigt stämmer in i hyllningskören.

Boken handlar om Roy och Celestial. När de fortfarande är relativt nygifta döms Roy oskyldigt till fängelse för våldtäkt. Paret som precis funderat på att bilda familj ska nu tillbringa de kommande 12 åren på varsin sida av en fängelsemur. Berättelsen skildras ur bådas perspektiv, plus en gemensam vän, och vi följer dem både via brevväxling och i verkliga livet. Celestial försöker bygga en vardag utan Roy medan han försöker behålla den han är även i fängelset. Men vad händer med ett äktenskap när de tvingas leva utan varandra i 12 år?

Själva storyn är helt klart intressant och det finns som sagt massor att ta upp och diskutera kring boken. Men problemet för mig är att jag tycker både Roy och Celestial är osympatiska och deras äktenskap är en stor gåta för mig. Jag förstår mig inte på dem tillsammans eller synen på äktenskap. Jag kan inte släppa tanken på detta under läsningen och när jag slår igen boken är det nästan en lättnad att slippa läsa om dem.

Det är däremot ingen dålig bok och det hade varit intressant att få diskutera den ihop med andra för att höra andras åsikter. Nu blev den bara ett nja för min del.

1 tanke på “Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

  1. Visst är det hemskt svåra karaktärer att tycka om!? För mig gör det det svårt att känna sympati, men det ökar min respekt för författaren och berättelsen. Verklig berg-och-dal-bana för mig angående Roy medan jag tyckte illa om Celestial från första stund. Andre tyckte jag om hela tiden medan andra jag diskuterat med stör sig på att han inte visar sin kärlek för C mycket tidigare, när de är ungdomar.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s