Osebol av Marit Kapla

Det här var verkligen en fantastisk läsupplevelse. Både innehåll och språk gör det här till en av årets bästa böcker.

Marit Kapla har intervjuat invånarna i Osebol och sedan satt samman dessa svar till en fantastisk text, nästan som poesi. Under läsningen ser man sammanhang mellan invånarna, deras gemensamma nämnare och historia. En del födda där, andra inflyttade. Vi får veta om livet förr, vad som har förändrats under åren. De som är inflyttade berättar sin historia och om hur de hamnade i just Osebol. Vargarna diskuteras, utflyttningen av jobb och nedläggningar i samhället. Barn som måste åka långt till och från skolan och hemtjänsten som tillbringar många mil i bilen.

Det är fantastiska berättelser som ryms i den här boken och det är många gånger sorglig läsning. Men det finns också mycket humor, glädje och gemenskap. Och jag älskar att dialekten skildras. Det gör läsningen ännu starkare.

Den här boken vill jag verkligen rekommendera alla att läsa. Vilket otroligt jobb hon har gjort! Egentligen borde alla samhällen ha en sådan här bok för att bevara alla berättelser, människoöden och historia som annars dör ut. Det är verkligen ett stycke svensk historia.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s