Ubuntu: konsten att leva bättre tillsammans av Mungi Ngomane

Den här boken läste jag från pärm till pärm, men jag tror att det egentligen är bättre att läsa den långsamt, ett kapitel i taget. För i den här boken finns mycket visdom att begrunda och ta till sig.

Ubuntu är ett xhosa-ord som betyder medmänsklighet, ”jag existerar enbart för att du finns”. Det är en afrikansk livsfilosofi att vi alla är beroende av varandra och behöver varandra. Nelson Mandela är känd för att utöva Ubuntu, om man nu kan säga att det är något man utövar.

Det handlar om förlåtelse, vänlighet, tolerans, om att lyssna och förstå sina medmänniskor. Boken innehåller många fantastiska berättelser om människor som visat hur Ubuntu kan ta sig uttryck. Men en del av de berättelserna är för mig ibland nästan obegripliga. Som när en förälder förlåter den som mördat ens dotter när hon får veta hur mördarens uppväxt har varit. Där kände jag att så långt skulle jag aldrig komma i att ge förlåtelse.

I boken finns praktiska tips och övningar för att lära sig använda ubuntu. Vissa saker tyckte jag kändes helt självklara, som medmänsklighet, att lyssna och att vi behöver varandra. Tillsammans är starkare än ensam Andra saker behövde jag fundera lite på, som t.ex. med exemplet här ovan.

Det är en tänkvärd bok som bör läsas långsamt för att hinna begrundas. Om alla skulle tillämpa ubuntu skulle världen se bättre ut.

Sammanfattningsvis en tänkvärd bok där jag tar med mig mycket att fortsätta fundera kring. Och så är det definitivt ett av årets vackraste omslag.

Recex från HarperCollinsNordic

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s