Vänta på vind av Oskar Kroon

Åh, den här boken var så otroligt fint skriven att jag blev helt rörd. Den är helt fantastisk från början till slut.

Boken handlar om Vinga som tillbringar sommarlovet på en ö hos sin morfar. Hennes föräldrar har separerat. Mamman är alltid ledsen och pappan har flyttat ut. Hos morfar kan Vinga få ro. Han är gammal sjöman och hon får en egen snipa i present av honom. Tillsammans jobbar de på att göra den sjöduglig, denna brännheta sommar. Så en dag dyker Rut upp. De har inget gemensamt men dras till varann och snart umgås de varje dag. Rut blir viktig för Vinga denna sista barndomens sommar. När hon kommer hem väntar stora förändringar.

Det är en sådan fin och varm berättelse. Den rymmer många stora känslor och tankar och det är så ömsint och vackert skildrat, nästan poetiskt. Hela berättelsen genomsyras av en speciell ton och det är så träffsäkert skildrat. Karaktärerna är varma, mänskliga och går rakt in i hjärtat. Och språket. 😍 Jag skulle kunna läsa boken en gång till enbart för hur otroligt fin texten är.

Boken riktar sig mot 9-12 år och jag ska sätta den i händerna på min dotter för att se vad hon tycker. Personligen tycker jag att den funkar precis lika fint för en vuxen att läsa. Om man någon gång tvekar inför varför en vuxen skulle läsa en barnbok – här är svaret. Läs! En magisk läsupplevelse.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s