Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger

Den här boken köpte jag på bokmässan 2018 och det är ju synd att den stått oläst så länge. För det här visade sig vara en väldigt fin, berörande och känslosam berättelse. Jag har sträckläst den i dag.

Marianne bor i ett hus i Vejbystrand, änka sedan 13 år och med tre vuxna barn och ett barnbarn. Hon ska snart fylla 75 år när hon plötsligt och oväntat får känslor för Olle, en hantverkare som kommit hem till henne. Hon känner att det är dags att börja stå upp för sig själv och leva det liv hon vill leva. En chans att få vara lycklig och äntligen lägga sitt sorgfyllda äktenskap bakom sig.

Hennes dotter Karin bor i Stockholm med sin son. Hennes man dog i en olycka för 3 år sedan och hon har fastnat i sorgen. Hon besöker makens grav varje vecka, har döpt om sonen till pappans namn och tycker att alla borde sörja så mycket som hon gör. Hon klagar på sin mamma som inte sörjer tillräckligt, som inte besöker pappans grav tillräckligt ofta. Tillsammans med syskonen försöker hon få mamman att flytta ut ur huset till lägenhet, så att syskonen kan överta huset och tillbringa somrarna där.

Boken skildras ur mor och dotters perspektiv. De har ett något knepigt förhållande och har svårt att kommunicera. Marianne vill leva sitt liv och tycker att även dottern borde gå vidare. De ringer varandra varje vecka, mest för att de måste.

Det är en berättelse om familj, att som barn vara blind för att ens föräldrar har ett liv de inte vet allt om. Det handlar om sorg, hur man går vidare. Det handlar om relationer, kärlek, livslust och livsval. Särskilt livsval genomsyrar boken. Hur valen vi gör påverkar och hur vi ofta styrs av andras tyckanden och åsikter i stället för att leva det liv vi själva vill ha.

Jag tyckte mycket om den här boken och författarens sätt att skriva. Jag tyckte om hur karaktärerna utvecklades och lärde sig under bokens gång. En finstämd och läsvärd bok som jag varmt rekommenderar.

Annons

2 tankar på “Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s