Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg

Jag har länge velat läsa något av Ewa Klingberg, men det är först nu det har blivit av. Den här boken utspelar sig delvis i Huskvarna där jag tidigare har jobbat, och där min man bodde när vi träffades.
Boken har två parallella berättelser. I nutiden möter vi Felicia som efter en separation tar över hyreshuset de bott i, medan han tar med sig lägenhetens innehåll. I en tom lägenhet, hyresgäster att ta hand om och en ekonomi som verkligen inte är på topp börjar hon ifrågasätta sitt beslut. Men hjälp kommer oväntat från en stilig antikhandlare som vill använda hennes lägenhet för att fota en katalog. Dessutom får hon mycket stöd och hjälp från sina hyresgäster.
I dåtidens 1800-tal möter vi Nanny i Karlshamn som redan som barn börjar jobba som piga. Hon tar bla. hand om familjens barn och deras son Fritz och hon får ett starkt band till varandra. Hon trivs hos familjen men drömmer om ett eget hem och att ta båten över till Amerika. Men ett snedsteg ändrar hela hennes tillvaro och tvingas skiljas ifrån Fritz.
De två berättelserna vävs ihop i slutet och genom ledtrådar kan läsaren gissa sig till hur delarna hänger ihop. Jag gillade verkligen hur delarna hängde ihop.
Det här är lättsam och underhållande feelgood med historiska inslag, precis sådant som jag gillar. Lite extra kul att ena delen utspelar sig i Huskvarna, även om jag inte känner till själva huset. Det är nästan så att jag får ta en sväng förbi och spana in det nästa gång jag är i närheten.
Jag har sett att det finns fler, fristående, delar i Huskvarnasviten samt en serie om en begravningsbyrå. De skriver jag upp på att-läsa-listan. 👍🏻

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s