Sorgsna hjärtans trädgård av Abbi Waxman

Jag trodde det här skulle vara en sorglig bok, men den visade sig vara rolig, charmig och underhållande. Både berättelsen och karaktärerna är varma och mänskliga och känns så äkta.
Lili (Lilian) har varit änka i nästan fyra år. Hennes man dog i en bilolycka och lämnade henne med två små barn och en oändlig sorg. Alla tjatar på henne att hon måste gå vidare och försöka hitta en ny kärlek. Men hon trivs bra med livet som det är och hon vill få fortsätta sörja sin man. Hennes syster Rachel och hon har en nära relation och hon hjälper ofta till med döttrarna. När Lilis arbetsgivare vill att hon ska illustrera en stor grönsaksbok anmäler de henne också till uppdragsgivarens odlingskurs. Lili accepterar motvilligt och tar med även sin syster och döttrarna till kursen. Väl där finner hon både vänskap och något som väl inte kan vara romantiska känslor? Är hon redo?
Det låter kanske som en banal historia, men det här är en feelgood med både svärta och djup. Vi får lära känna Lili och Rachel på djupet, deras uppväxt med en narcissistisk mamma, vad som har format dem samt vad som hände efter Dans död. Hans död var ett stort trauma för Lili, och Rachel var den som stöttade henne. Vi får även till viss del lära känna övriga kursdeltagare och deras livshistoria. Det är en brokig och härlig skara människor.
Det som gör boken rolig är oftast Lili själv. Hon tänker en hel del roliga tankar och som småbarnsmamma är det hög igenkänning på mycket. Jag satt och log för mig själv flera gånger under läsningen.
Den här boken vill jag verkligen tipsa vidare om man gillar feelgood med både humor och djup. Mellan alla kapitel finns dessutom odlingstips. Först struntade jag i dem, men sedan insåg jag att de ofta var skrivna med en stor portion humor. Vi får t.ex. lära oss att ett glas vin i trädgårdsmästarens hand förbättrar de flesta odlingssituationer. Eller att om man misslyckas med ärtor finns de att köpa i frysdisken. Rätt kravlösa odlingstips med andra ord.

3 tankar på “Sorgsna hjärtans trädgård av Abbi Waxman

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s