Simma med de drunknade av Lars Mytting

Jag är väl sist med att läsa den här, men när hypen kring den var som störst kändes det inte som läge att läsa. Men nu har även jag tagit del av denna intressanta berättelse.
Boken är ett riktigt pussel med tillbakablickar bl.a. till de båda världskrigen. Edvard växer upp tillsammans med sin farfar på en gård i Norge. När han var tre år dog hans föräldrar. De var med Edvard i Frankrike och hittades döda, men han var försvunnen. Först fyra dagar senare hittades han på ett sjukhus tolv mil bort. Han har alltid undrat vad som egentligen hände, vilka hans föräldrar var och hur deras familjs historia ser ut. Hans farfar och han lämnar nästan aldrig gården och hemligheterna hopas på varandra. Vid hans farfars död får Edvard veta att det har stått en handsnidad kista och väntat på honom i många år, gjord av Edvards farbror som alla påstått vara död. Edvard bestämmer sig för att äntligen få svar, lämnar gården och beger sig ut i världen för första gången.
Det här är en spännande, intressant och välskriven bok med historisk anknytning. Berättelsen är både gripande och tragisk och jag blir ännu en gång påmind om krigets hemskheter. Och när man slutligen fick svar på vad som hände när föräldrarna dog… åh, så oerhört tragiskt.
Större delen av boken plöjde jag, men när det blev för detaljerade beskrivningar av kriget blev det lite väl mycket. Ibland hade jag också lite svårt att hålla isär namnen – de som bytt och fått nya namn. Men bortsett från det är detta en fantastisk läsupplevelse som verkligen berör och griper tag. En bok som jag verkligen vill rekommendera vidare om det finns någon mer som inte läst den än.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s