En halv man av Åsa Ahlund och Lena Bivner

Jag har läst flera artiklar om den här boken, intervjuer med Åsa Ahlund om hur hon fastnade i ett förhållande med en gift man. Nu har jag äntligen läst boken, med en klump i magen hela läsningen igenom. För, fy sjutton vilken hemsk man hon råkade ut för.

När Åsa och Anders träffas vet hon att han är gift, men det är bara menat som en vänskap från hennes sida. Men så småningom blir de oundvikligen ett par. Han är vd för ett stort svenskt företag och hon förundras över hur han så öppet visar sig ute med henne. Han förklarar att han och hans fru lever två parallella liv och snart kommer löftena om skilsmässa. Men det kommer alltid något emellan. Samtidigt fortsätter han bedyra sin kärlek till Åsa och hon väntar och väntar i flera år på att han äntligen ska skicka in papperna. Men misstänksamheten gnager i henne och när hon hittar foton på nätet som visar att han varit på andra ställen än han sagt konfronterar hon honom. Men han har svar på tal, bortförklaringar, nya lögner. Och hon tror honom. Om och om igen.

Det är så himla lätt att se det självklara utifrån – han ljuger och manipulerar henne. Att vara mitt inne i något gör det svårt att se klart. Det tar henne flera år att äntligen bryta upp och ta sig ur hans järngrepp. Han är en karismatisk mytoman som är van att få precis som han vill och han lyckas t.o.m. vända sina egna lögner till att hon skäms som misstror honom. Usch, det är så hemskt. Att det finns människor som han som lever dubbelliv utan att bry sig om vad det gör mot människor i ens närhet? Och de där vännerna som också lever dubbelliv och är otrogna till höger och vänster?

Nä, det här är så klart inte trevlig läsning, men jag tror att boken är användbar och viktig för någon som hamnat i samma situation som Åsa. Jag är tacksam över att hon lyckades ta sig ur förhållandet och lögnerna och har modet och styrkan att skriva den här boken. Och efter att ha läst om Anders undrar man så klart vem han är i verkligheten? Jag blir tyvärr inte så förvånad längre över hur så många av ”maktens män” beter sig…

Recex från Ordberoende förlag.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s