Vargattacken av Lars Berge

Den här boken har jag plöjt för den gick inte att släppa ifrån sig. Så otroligt intressant! Jag fick tips om den nyligen och påbörjade den i går kväll och sedan satt jag där i sängen och läste – oförmögen att släcka lampan.

Den 17 juni 2012 attackeras och dödas en ung kvinna av vargarna på Kolmårdens djurpark. Hon har gått in ensam, precis som de alltid brukar göra, men när hon inte kommer till fikarasten går en annan ung kvinna in i varghägnet för att leta efter henne. Och där ligger Karolina död. Ingen vet vad som har hänt, det finns ingen videoövervakning. På Kolmården har man jobbat med att socialisera vargarna, och de tjänar stora pengar på att turister vill gå in till vargarna och få klappa dem. Men tiden innan attacken har vargarna visat mer aggressivitet. De nafsar efter händerna och både personal och besökare måste plåstras om ofta.

Lars Berge har tagit del av material kring rättegången, han har pratat med experter och han har besökt Kolmården i sin jakt på att finns svar. Kolmårdens sätt att jobba med vargarna kritiseras hårt av vargexperter från andra länder. Att gå in ensam till vargar är absolut otänkbart i andra parker.

I boken får vi också följa arbetet med att bygga upp Kolmården, men också hur idén med djurparker i vår värld ens startade. Att natur och djur blev en upplevelseindustri för att tjäna pengar. Vi får veta människans syn på vargen genom tiderna, hur vi fruktat den men också senare värnat om den. Han berättar om hur vargarnas liv i en inhägnad är så totalt annorlunda mot hur de lever i frihet. Men han skriver också om andra djurparksdjur. När han berättar hur Kolmårdens första delfiner fångades in och levererades blir jag så fruktansvärt ledsen.

Den här boken skakade om mig, och har lärt mig massor som jag inte visste innan. Jag är så tacksam över att ha blivit tipsad om den här boken och jag vill verkligen rekommendera den vidare. Jag fick lite samma känsla som när jag läste Bea Uusmas Expeditionen. En så intressant, tankeväckande och lärorik bok. Det är verkligen en omskakande bok.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s