Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Den här boken har länge stått på min att-läsa-lista. Jag har både velat och inte velat läsa den med tanke på innehållet. Precis som andra böcker om andra världskrigets fasor skakar den om och får en att bli illamående av alla hemskheter. Men samtidigt är det en bok om hopp och kärlek för i den här boken är just kärleken så påtaglig.

Bokens huvudperson är Lale som hamnar i Auschwitz. Redan första natten där ser han hur vakterna skjuter ihjäl tre fångar, helt utan anledning. Han bestämmer sig för att han ska överleva detta läger och ta sig därifrån. Han observerar vad han behöver göra för att ta sig uppåt och så småningom leder det till att han blir tatuerare vilket ger honom både större frihet och matransoner. Hans jobb blir att tatuera in andra fångars nummer och det är så han första gången möter Gita, sin stora kärlek. Deras kärlek växer sig allt starkare och Lale lovar henne att de en gång ska vandra ut i friheten.

Det är väldigt stark och berörande läsning från början till slut. Jag har läst många böcker som utspelar sig under andra världskriget och jag blir förvånad varje gång jag läser berättelsen ur en ny synvinkel – att det fortfarande finns så mycket jag inte vet om vad som hände. Det gör ont i hjärtat att läsa boken, men samtidigt blir jag glad över att läsa om hur Lale överlevde och vad som hände sedan. Och kärleken mellan Lale och Gita.

Jag vet att många av er redan har läst den här boken, men för er som fortfarande har den oläst vill jag verkligen rekommendera att läsa den. Nu ska jag påbörja den fristående uppföljaren Cilkas resa och än en gång kasta mig in i krigets fasor.

Recex från bokförlaget Nona.

2 tankar på “Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s