Cilkas resa av Heather Morris

Den här boken är en uppföljare till Tatueraren i Auschwitz och här får vi veta vad som hände med Gitas vän Cilka.

I Auschwitz blev hon utsedd till att vara älskarinna åt lägerchefen. När befrielsen kommer stämplas hon som medhjälpare till nazisterna och skickas till ett fångläger i Sibirien. Det är hårt arbete, ont om mat och de får regelbundna nattliga besök av män. Cilka bestämmer sig snabbt för att hon ska överleva. När en kvinnlig läkare får upp ögonen för henne får hon börja jobba på sjukhuset, ett arbete som inte är lika fysiskt tungt och innebär vissa förmåner. Hon lär sig snabbt och avancerar i uppgifterna. Hon jobbar hårt men ser också till att skydda och hjälpa de sina.

Det här är en fiktiv berättelse baserat på Cilkas liv utefter de uppgifter man fått fram. Det är fruktansvärd läsning och jag imponeras något oerhört av hennes mod, kraft och kämparglöd. Hon låter inte dem vinna över henne – hon bestämmer sig för att överleva.

När jag hade läst halva boken var jag tvungen att ta en paus och hämta andan innan jag läste andra halvan. Den här boken visar verkligen på hur grym människan kan vara.

Det är en tung och allvarlig bok men samtidigt fylld med hopp, mod, vänskap och framtidstro. Många av kvinnorna hjälper varandra så gott det går på olika sätt och formar vänskaper. En mycket läsvärd och gripande bok.

Recex från Bokförlaget Nona.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s