Förlåt för att jag rymde av Hanna Landahl

Jag tyckte väldigt mycket om första boken om 10-åriga Aston, så jag blev glad när jag såg att det kommit en fortsättning.

Aston bor med sin morfar och mamma, och med bästa kompisen Dalia i huset bredvid. En dag kommer hon inte till skolan och när Aston går hem till henne säger hon att hon har migrän och slår argt igen dörren. Han kollar upp vad migrän är och funderar på om det kan vara samma som hennes mamma har? De måste alltid vara tysta hemma hos Dalia. Men det visar sig att Dalia ska flytta och i samma veva ger sig också Astons mamma iväg på reportageresa till Sudan. Det blir för många känslor att hantera samtidigt, och den här gången räcker inte ens Astons tålmodige morfar. Aston bestämmer sig för att ge sig av. Alla andra gör ju det.

Precis som i förra boken är det känslofyllt och så fint berättat. Jag känner så med Aston som återigen blir sviken av sin mamma som inte riktigt verkar förstå hur ont det gör när hon hela tiden åker iväg. Och så fina, fina morfar som gör så mycket för att hjälpa Aston och alltid finns där som hans stora trygghet. Jag blir så rörd av det fina bandet mellan dem och den omtanke han visar.

Texten är lättläst och luftig men med ett stort innehåll. Det är verkligen en bok att fundera och diskutera kring. Åldersrekommendation är från 9 år och uppåt. Jag tycker att man bör läsa första boken om Aston för att få lite mer förförståelse till Aston och hans liv. Han har adhd och autism och det är så fint skildrat utifrån hans perspektiv.

Det här är verkligen känslofylld och berörande läsning om en härlig kille med många tankar som surrar. Rekommenderas varmt!

Recex från Idus förlag.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s