Lisa och Lilly av Mian Lodalen

År 1911 hittades tonåringarna Lisa och Lilly döda i Hammarby sjö. De var sammanbundna, med fickorna fyllda av sten för att begå självmord tillsammans. Händelsen väckte stor uppmärksamhet bland folk och även i pressen. De står nu som staty Systrarna på Mosebacke torg i Stockholm.

Mian Lodalen har gjort mycket research kring händelsen och även pratat med släktingar. En del av detta finns att läsa i slutet av boken.

I boken får vi följa hennes fantastiska och gripande skönlitterära berättelse om Lisa och Lillys förbjudna och därmed omöjliga kärlekshistoria – från början till det tragiska slutet. De är två tjejer från arbetarklassen som blir himlastormande kära i varandra och smiter ut för att träffas. Men livet är hårt. De får passa syskon, arbeta hårt och har lite tid till nöje. När deras kärlek avslöjas gör deras familjer allt de kan för att hålla dem borta från varandra.

Den här boken är så gripande och berörande. Jag blir helt tagen. Det är för mig helt ofattbart att kärlek mellan två människor kan vara förbjudet. Jag läser med både ilska och sorg. Det är så fint att deras historia nu berättas och kommer fram, om än skönlitterärt. Boken är också en historisk skildring av livet på den tiden och det känns nästan som om man är där på plats. Det här är verkligen en läsupplevelse utöver det vanliga och det är en bok som sätter sig i hjärtat.

Missa inte denna starka bok!

Recex från Romanus & Selling

2 tankar på “Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s