Vi ses i Havanna av Chanel Cleeton

Kuba är en plats som alltid har lockat, även om jag inte vet om jag någon gång kommer att satsa på att åka dit. Det är fint att man kan resa dit i bokens värld i alla fall.

Boken utspelar sig både i nutid och i slutet av 50-talet. I nutid möter vi Marisol som bor i Florida och vars kubanska farmor Eliza har dött. Hennes sista önskan var att hennes aska ska spridas på Kuba, det hemland hon tvingades fly ifrån. Marisol besöker landet för första gången och får äntligen se sitt ursprung. I ett parallellt spår får vi ta del av farmoderns liv i slutet på 50-talet. Hon tillhörde överklassen, med en pappa som ägde sockerplantage. Men det är farliga tider, revolutionen är på gång och hon blir kär i en rebell. Familjen tvingas fly och Eliza skiljs från sitt hemland, sina vänner och det liv hon hittills levt. När Marisol kommer till Kuba möter hon flera av de vänner som hennes farmor hade där. Men eftersom hon är journalist har hon ögonen på sig och måste vara försiktig.

Det här är en bok som rymmer stor kärlek, saknad, vänskap, oro och frågor om ursprung. Eftersom revolutionen är på gång handlar det också mycket om politik och hur det var att leva under den tiden. Jag tyckte att just den delen var väldigt intressant. Nog för att man läst och hört om Kuba, men så här i skönlitteratur tycker jag att det levandegörs.

Det här är underhållande och dramatisk läsning. Gillar man historiska romaner är det här ett bra tips.

Recex från Lb förlag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s