Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Jag var nyfiken på den här boken redan när den kom ut men blev avrådd att läsa den pga dess råa innehåll. Men när läsdippen slog till behövde jag läsa något helt annorlunda mot vad jag brukar, och när det står Australien på en bok har jag svårt att motstå.

Boken utspelar sig i Darwin, i norra Australien där det finns gott om krokodiler. Svenska Greta blir den som hittar en sargad kvinnokropp på stranden. Kvinnan tillhör ursprungsbefolkningen och först är alla övertygade att hon blivit ett offer för krokodiler. Men vid en närmare undersökning framkommer att hon mördats. Utredningen leds av Bluey och hans nya kollega Jess. Jess tillhör också ursprungsbefolkningen och blir den som ställer frågor för att hitta kvinnans identitet. Deras utredning leder till ett mycket större avslöjande än någon kunnat ana, för i det dolda härjar fruktansvärda hemskheter.

Jag tyckte väldigt mycket om karaktärerna i den här boken. Bluey är en sådan där klassisk deckarepolis som är fd alkoholist, överviktig, skild och bufflig i sitt sätt. Men han är också rätt rolig. Jag älskar när vi får höra hans tankar och skrattade faktiskt flera gånger åt just det. Hela boken handlar mycket om Australiens ursprungsbefolkning och Jess bidrar med värdefull kunskap där och det är väldigt intressant och samtidigt deprimerande läsning.

Det märks att författaren har bra koll på Australien – deras sätt att vara och hur de pratar. Jag är väldigt förtjust i alla deras förkortningar av ord vilka man ibland måste fundera på ordentligt för att kunna förstå. När vi hälsade på svågern och svägerskan i Adelaide testade hennes familj oss på uttryck och en del var omöjliga att knäcka. 😅

Andra delen i den här serien kommer i januari och den ska jag absolut läsa. Jag vill definitivt återvända till Darwin och gänget där.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s