Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba

Den här boken har jag velat läsa sedan jag såg den första gången. Jag vet inte varför det dröjde så? Jag har växlat mellan att lyssna och att läsa på läsplattan och jag tror att jag kanske missat en del då eftersom det tydligen ska finnas rikligt med foton i boken. Å andra sidan gav det mycket att lyssna eftersom det är Elin Anna Labba som läser själv, och det gör hon så oerhört bra. Att ha hennes röst i öronen under mina promenader var, trots det tunga ämnet, rogivande. Åh vad jag skulle önska att fler dialekter fick ta plats i ljudböckerna. När jag lyssnar på ljudböcker föredrar jag faktiskt när författaren själv läser, men så lyssnar jag nästan uteslutande på fackböcker/biografier.

Boken handlar om tvångsförflyttningarna av samer i början av 1900-talet. Det är verkligen både sorglig och upprörande läsning. Jag blev helt tagen av alla människoöden som berättas i boken. Människor tvingas bort från sina hem, de tvingas föra djuren i fel riktning vilket leder till att många renar vänder och går förlorade. När människorna anländer till sina nya tilldelade marker är de utbölingar och utblottade.

Elin Anna Labba har gjort ett fantastiskt arbete med att ta fram så många vittnesmål. Under arbetets gång dog flera vittnen, en del innan hon hann prata med dem. En bit oberättad historia som försvann.

Det här är en del av Sveriges historia som jag inte visste något om och så tror jag tyvärr det är för många. Jag vill verkligen rekommendera att läsa/lyssna på denna viktiga bok.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s